cijeli svijet tuguje

Umro Charlie Gard - dječačić koji je patio od ekstremno rijetkog poremećaja

29.07.2017.
u 08:12

On je tjednima bio predmet sukoba između njegovih roditelja i londonske bolnice koja ga je liječi

Nekoliko dana prije prvog rođendana umro je Charlie Gard, jedanaestomjesečni dječačić koji je patio od ekstremno rijetkog genetskog poremećaja koji uzrokuje oštećenje mozga i slabljenje mišića, objavila je u petak njegova obitelj.

"Otišao je naš divan mali dječak, jako smo ponosi na tebe Charlie", rekla je Connie Yates, majka djetata, nakon što je isključen s aparata.

On je tjednima bio predmet sukoba između njegovih roditelja i londonske bolnice koja ga je liječi. Roditelji su pet mjeseci vodili pravnu bitku i obratili se i sudu u Strasbourgu, ali 27. lipnja Europski sud za ljudska prava je odbacio njihovu žalbu i dječak nije pušten iz bolnice na eksperimentalno liječenje u Sjedinjene Države.

Kasnije su Charliejevi roditelji željeli da o njemu u hospiciju brigu vodi privatni tim liječnika kako bi sa svojim sinom proveli što više vremena. Uprava bolnice Great Ormond Street upozorila je da to nije u interesu dječaka, a sudac Francis odobrio je plan po kojemu će mali Charlie vrlo brzo nakon premještaja na odjel palijativne skrbi biti isključen s aparata. 

"Nije u Charliejevu interesu da ga se nastavi održavati na životu uz pomoć aparata. U skladu sa zakonom je i u njegovu najboljem interesu da se aparati isključe", stoji u Francisovom zaključku.

U ponedjeljak su Charliejevi roditelji obustavili svoju bitku ocijenivši da je prekasno da ga se spasi. Odbijena je i njihova molba da bude pušten kući, jer su liječnici ocijenili da tamo ne bi mogao biti priključen na aparate.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije