Stanogradnja intenzivna

Unatoč krizi, u Mostaru se grade objekti

mogradnja
Foto: Vecernji.ba
29.09.2014.
u 09:48

Svake godine u Mostaru se povećava broj studenata pa je i sama potražnja za stanovima veća

Stanogradnja u Mostaru posljednjih godina doživljava pravu ekspanziju. Svako malo “niču” nova gradilišta u gradu, a skoro pa isključivo je riječ o stambeno poslovnim objektima gdje je prizemlje objekta rezervirano za poslovne prostore, a katovi za stambene jedinice. To svakako ne treba čuditi, s obzirom da je Mostar regionalno središte i najveći grad u Hercegovini, ali i zbog činjenice da u gradu na Neretvi studira veliki broj studenata.

Sveučilišni grad

Oni pak najčešće stanove iznajmljuju, ali nije rijedak slučaj ni da roditelji, naravno oni koji su u takvoj mogućnosti, svojoj djeci kupe stan u Mostaru. U svakom slučaju, potražnja za stanovima u Mostaru ne jenjava, ali isto tako i ponuda ne zaostaje. -Ako gledamo konkretno s aspekta stanogradnje, može se reći da se u Mostaru gradi, jedno vrijeme nije bilo jače kolektivne gradnje, ali sada se krenulo u realizaciju planova i radovi traju, kazao je u razgovoru za naš list Ilija Vrljić, predsjednik Nadzornog odbora poduzeća TEMPO-Vranica d.d. Mostar. Vrljić ističe da potražnje za stanovima ima, premda je na to utjecala i loša gospodarska situacija. -Što se tiče potražnje, u ovom momentu nje svakako ima, iako je, naravno, gospodarska situacija utjecala na sve pa samim tim i na stanogradnju, ali kad uzmemo u obzir da je Mostar ipak regionalno središte i studentski grad, još uvijek se može reći da je potražnja dobra, kazao je za Večernji list Vrljić.

Početkom svake akademske godine u Mostar se slije veliki broj studenata iz drugih dijelova BiH, ali Vrljić naglašava da to i nema velikog utjecaja na kupovinu stanova. -Kupnja stana je ipak značajniji događaj u životu, koji iziskuje i znatna novčana sredstva, tako da početak studiranja sam po srbi ne utječe na povećanje ili smanjenje potražnje za kupovinom. To se ipak planira na duže vrijeme. No, mogu kazati da, kad već investiraju, ljudi se ipak radije odlučuju, naravno ako imaju mogućnosti, za novogradnju, a ne za polovne stanove, ističe Vrljić.

Stanarina i tijekom ljeta

S druge strane, korišteni stanovi u većini slučajeva bivaju iznajmljeni, i to većinom od strane studenata koji se, početkom svake akademske godine, suočavaju s problemom kvalitetnog pronalaska istog. U rujnu je, kažu, skoro pa nemoguće naći stan po prihvatljivoj cijeni, a ukoliko žele, onda nerijetko moraju “rezervirati” stan već u lipnju, iako će ga početi koristiti tek u rujnu. To, naravno, podrazumijeva i plaćanje najamnine stanodavcu u vrijeme tog “praznog hoda”. - Studiram u Mostaru pet godina, prve dvije sam bio u Studentstkom domu, a poslije toga sam promijenio nekoliko stanova. Cijene variraju, sve ovisi od toga kako se snađete. Treba se potruditi i onda se može naći stan po prihvatljivoj cijeni. Jednosoban stan sa stanarinom od oko 300 maraka može se naći ako se potrudiš i imaš sreće, kazao je za Vecernji.ba Marin Mišanović iz Kreševa, te dodao: -Ima i druga opcija, a to je Studentski dom. Tu je povoljnije, ali kao podstanar imaš više privatnosti, mirniji si i imaš bolje uvjete za učenje.

Malo manje optimistična bila je Matea Galić iz Posušja. -Stanovi su veoma poskupili, vlasnici su osjetili priliku s obzirom da je u Mostaru sve više studenata, pa su podigli cijene. Nas tri plaćamo 450 maraka stanarinu, po 150 maraka svaka, za dvosoban stan, i to je minimalna cijena. Vlasnici nerijetko znaju izdavati i skuplje, za 500 KM ili više. U Studentskom domu nisam ni pokušavala naći smještaj, iako je povoljnije, jer tu su u sobi po 3 ili 4 cure, nema baš prostora, ne bih imala ni koncentracije za učenje, kazala je za Vecernji.ba Matea i istaknula da je teško naći stan s povoljnom stanarinom: -Ako ćeš stan tražiti u lipnju ili srpnju onda svi vlasnici stanova traže da im se stanarina plaća preko ljeta iako nismo tu. Neki traže punu cijenu, neki manje, ali uglavnom, iako znaju da nećemo biti tu, oni traže da plaćamo stanarinu jer znaju da nam je stan potreban. Drugih problema nema, u ostalom su korektni, kazala je studentica Matea Galić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?