Proslavili i blagdan

Unatoč ratnim stradanjima, život u župi Dubrave se nastavlja, podigli su i novu crkvu

dubrave
09.12.2020.
u 11:07

Župa Dubrave kod Brčkog proslavila je nebeskog zaštitnika Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije svetom misom u nazočnosti oko 160 vjernika. Misno slavlje predslavio je fra Zdravko Anđić, župnik u Zoviku kod Brčkog, u suslavlju 14 svećenika i redovnika. Pozdravne je riječi uputio župnik fra Niko Josić.

Budni pred kušnjom

U propovijedi je fra Zdravko Anđić naglasio da je Marija službenica kao što smo mi, samo ona je, rekli bismo, savršenija od nas. - I naš je smisao u služenju Božjoj riječi. Stoga bismo i mi trebali shvatiti kao “ponizni Božji službenici/službenice”, obraćeni od adamovskog, od našega prirodnog stanja, da smo skloni umaknuti se Bogu, skriti se od Njega i onda kada nam se čini da smo potpuno u Njegovu “vrtu”, “kući”, u Njegovoj milosnoj prisutnosti. Danas bi to značilo i da budemo budni pred kušnjom lažne i zle poniznosti, poniznosti koja ima tisuću maski te lažnom služenju koje je tako često samo licemjerno poziranje, verbalno isticanje posluha Božjoj volji, a ustvari je pokazivanje svoje umišljene veličine. Jer naše kršćanstvo, i naša Crkva, zajednice i obitelji, obiluju lažnim i zamaskiranim služenjima. Usto, važno je primijetiti da nas Marija ne uči lakovjernosti. Vjera u Boga nije lakomisleno i slijepo povjerenje, beskičmenjačko, bespogovorno podlaganje svakome autoritetu, pa ni Bogu. Bog traži slobodan, svjestan, samostalan pristanak. Marija – stoji u evanđeoskom tekstu – pita Božjega glasnika da joj razjasni što treba značiti ono što joj on priopćava. Ona i u Pismu svjedoči i nama danas govori kako nas ne može lišiti zahtjevnosti Isusova evanđelja - kazao je propovjednik.

Inače, Dubrave su u blizini Brčkog, nedaleko od magistralne prometnice Tuzla - Županja. Nedavno oživljeni samostan nasljednik je onog iz 14. st. u obližnjem mjestu Skakava. Padom Bosne pod Turke franjevci su bili prisiljeni napustiti mjesto. Župa je imala naziv Ravne pa Bijela, a 1834. sjedište župe preneseno je u Dubrave, gdje je 1846. izgrađen i župni stan, piše Večernji list.

Galerija umjetnina

Umjesto stare drvene crkvice podignuta je nova, od kamena, klasična, koja je u posljednjem ratu potpuno uništena, a izgradnja nove moderne počela je 2002. po projektu Ivana Strausa. Ovdje je nastavljen život kao nekoć u Skakavi. Godine 1983. u Dubravama je otvorena mala galerija s 80-ak umjetnina. Zbirka je nastala donacijom slika fra Stjepana Pavića i fra Frane Stjepanovića. Zastupljena su djela Meštrovića, Kršinića, Lovrenčića, Mujadžića, Murtića, Šohaja, Račkog... Naziv galerije je “Šimun” po Šimunu Filipoviću, osobi sveta života, sad slugi Božjem. Umro je u Ripatransonu na glasu svetosti. Po njegovoj smrti odmah su neki počeli ozdravljati moleći se na njegov zagovor. Pod konac turske vlasti u Dubravama franjevci su otvorili pučku školu. Župa je 1991. imala 6490 katolika. Danas ima 1009 obitelji s 2160 vjernika prema posljednjem božićnom blagoslovu obitelji. Unatoč bezizlaznoj situaciji, u Posavini se uzdaju u Božju providnost da će ovome narodu osvanuti bolji dani. Možda još neki uvide da je Bosna najbolje rješenje.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije