OBRAZOVANJE

Unsko-sanska županija: Nakon odlaska učenika, egzodus i prosvjetnih radnika

02.09.2022.
u 15:22

Budućnost prosvjetnih radnika nije nimalo optimistična, jer se negativni trendovi migracija nastavljaju, a škole su i dalje prazne 

U protekle četiri godine oko 200 prosvjetnih radnika u Unsko-sanskoj županiji napustilo je posao u domaćim obrazovnim ustanovama, a najveći broj njih potom je otišao na rad u inozemstvo.

Prema riječima Samira Fajića, predsjednika Sindikata srednjeg obrazovanja USŽ, razlog tome je teška situacija u obrazovanju i sve manji broj učenika u školama, zbog čega se veliki broj prosvjetnih radnika nalazi na listama tehnoloških viška, prenose Nezavisne novine.

Također, prema njegovim riječima, prosvjetni radnici u Unsko-sanskoj županiji imaju puno lošiji standard i plaću u odnosu na druge dijelove Bosne i Hercegovine.

"Učitelji svake godine očekuju da će ostati bez posla, studenata je sve manje, pa su nastale brojne poteškoće. Najveći broj naših kolega, pogotovo onih mlađih godina, odlazi u inozemstvo, u potrazi za boljim životom. Najviše ih ne pronalazi posao u struci, rade ono što ih zapadne", kazao je Fajić.

Prema njegovim riječima, budućnost prosvjetnih radnika nije nimalo optimistična, jer se negativni trendovi migracija nastavljaju, a škole su i dalje prazne.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja USŽ, trenutno je više od 200 prosvjetnih radnika koji su tehnološki višak.

Veliki je problem kako osigurati potreban broj nastavnih sati za sve, pa ima primjera da pojedini prosvjetni radnici predaju u više škola istovremeno.

Svi ovi problemi uzrokovani su sve manjim brojem učenika koji pohađaju lokalne škole, a prema podacima Pedagoškog zavoda USŽ-a, u narednu školsku godinu upisano je 18.042 učenika, što je za 1.239 učenika manje nego prethodne godine.

Ništa bolja situacija nije ni u srednjoškolskom obrazovanju, gdje su trenutno upisana 7.642 učenika, što je 428 manje nego prethodne godine.

Ovi poražavajući podaci najbolje govore o razmjerima iseljavanja domaćeg stanovništva izvan granica Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da čitave obitelji s djecom napuštaju područje Unsko-sanske županije, a zbog lošeg standarda natalitet je sve veći. također pada.

Sve ovo dovelo je u pitanje egzistenciju velikog broja obrazovnih ustanova, a zbog manjka učenika dolazi do zatvaranja sve više područnih škola, a razmišlja se i o zatvaranju nekih centralnih škola u ovoj županiji.

S obzirom na to da je izvjesno da će se negativni demografski trendovi u USŽ nastaviti i u narednom periodu, odnosno iseljavanje stanovništva, nadležnim institucijama će biti sve teže iznaći način da riješe problem evidentnog viška prosvjetnih radnika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?