SPRIJEČITE SRČANI:

Uoči udara, kosa se mijenja, kao da ‘zna’…

SPRIJEČITE SRČANI:
18.07.2016.
u 17:53

Visoka razina kotrizola u kosi indikator je nadolazećeg srčanog udara. Naime, mjesecima unaprijed, prema ovoj razini, moguće je odrediti rizike od udara. Istražujući krvožilni sustav i kako na njega utječe stres, kanadski znanstvenici utvrdili su ovaj biološki marker, koji ukazuje na mogućnost srčanog udara.

Razina kortizola mjeri se analizama krvi, urina i sline. Najčešće se ta mjerenja događaju kada je već prekasno, odnosno kada se udar već dogodio ili neposredno prije njega.

Kada je u pitanju kosa, razine kortizola mogu se pratiti kroz mjesece. Kosa raste jedan centimetar svaki mjesecm pa je na pramenu dugačkom 6 cm moguće utvrditi razinu kortizola za najmanje 6 mjeseci, piše magazin.hr.

Do ovih zaključaka došlo se analizom 56 pramena kose osoba koje su doživjele srčani udar. Njihove su vlasi uspoređivane s ljudima koji nisu pretrpjeli udar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?