nova izvješća

Upitna čistoća vode u HNŽ-u

voda
Thinkstock
18.02.2020.
u 20:46

Hercegovačko-neretvanska županija jedna je od županija s najvećim brojem kancerogenih oboljenja u FBiH. Uzroci se mogu potražiti u različitim segmentima, nečistom zraku, hrani, ali i vodi, čija se ispravnost često dovodi u pitanje. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, analiza rađena prošle godine pokazala je nepravilnosti, odnosno, fekalno zagađenje vode, javlja N1. 

Zbog nepoštivanja zakonske regulative i loše zdravstvene kontrole u lokalnim vodovodima stanje u ovoj oblasti značajno se pogoršava, stoji to u izvješću o stanju zdravstva na području HNŽ. 

Prema podacima ZZJZ u 42 analize na mikrobiološku ispravnost vode, od ukupno 692, utvrđena je prisutnost bakterija. Što se tiče fizičkih parametara, obrađen je 81 uzorak vode, od čega se njih 16 pokazalo neispravnim.

"Kemijskoj kontaminaciji vode se danas ne pridaje značaj kao što je to kod mikrobiološke analize. Kada dođu neke hidrične infekcije, one idu jako brzo, s bolovima u stomaku, proljevom i sl. Međutim kemijske supstance danas imaju drugo djelovanje one se skupljaju u organizmu čovjeka, to može trajati godinama, desetljećima. Ali će one nakon nekog razdoblja pokazati svoju toksičnost, mutagenost, kancerogenost itd", navodi Eniz Čolaković, šef Službe zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Problematični su, tvrdi, lokalni objekti za vodoopskrbu, gdje ne postoje zone sanitarne zaštite, ne vrši se redovita dezinfekcija, što predstavlja potencijalnu opasnost za zdravlje stanovništva. U Agenciji za sigurnost hrane BiH kažu kako su izvori zagađenja većinom fekalnog porijekla prouzročenog bakterijama.

"Najčešće OpisEscherichia coli, enterokoki, bakterije znači, to je od mikrobiologije, dok je od fizičko-kemijskih parametara zanimljivo, prisutan najčešće Mangan", kaže Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH.

Kakvu vodu piju stanovnici HNŽ, iz Vodovoda na ovo pitanje N1 nije dobio odgovor. Javnost uglavnom nije dovoljno upoznata s kvalitetom vode za piće iz gradskih vodovoda, stoga se često sumnja treba li piti vodu s česme ili iz boce?

Struka ipak uvjerava...

"Ukoliko je voda zdravstveno ispravna, bolje je piti vodu iz slavine, nego iz plastičnih boca koje su za jednokratnu uporabu i mogu sadržavati određene endokrine disruptore", tvrdi Nevena Ćorić, nutricionistica.

Najčešći potencijalni zagađivači, kako navode u ZZJZ su neuređena i ''divlja'' odlagališta, čiji otpad često završava u koritu rijeke Neretve. A sve to može biti uzrok povećanih kancerogenih oboljenja koja su iz godine u godinu u ovoj županiji sve učestalija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?