Međunarodna konferencija Atlantskog vijeća BiH i NATO stožera otvorena u Neumu

Uplovljavanje turskih brodova u Neum nije pitanje NATO-a

neum
Foto: Foto: Frano Matić/Večernji list
15.07.2014.
u 11:10

Konferencija je i dio ljetne škole Atlantskog vijeća BiH i NATO stožera

“Uplovljavanje turskih ratnih brodova u Neum, bez obzira što je Turska članica NATO-a, uopće nije pitanje NATO-a ili nekih NATO-ovih vojnih vježbi. To je isključivo stvar bilateralnih odnosa BIH i Turske”, istaknuo je u izjavi za “Večernji list BiH” zapovjednik NATO snaga u BiH brigadni general Christopher Petty. Prvi čovjek NATO stožera u BiH bio je jučer i posebni gost, a onda i sudionik Međunarodne konferencije “Uspješnost Balkana, njegova stabilnost i suradnja“ koju u Neumu organizira Atlantsko vijeće BiH. U nazočnosti visokih dužnika međunarodne zajednice i NATO snaga te brojnih veleposlanika europskih i svjetskih zemalja, ova konferencija traje sve do 18. srpnja i dio je ljetne škole Atlantskog vijeća BiH i NATO stožera u BiH za veći broj studenata iz 15 zemalja regije.

Turski brodovi

Posljednjih se dana vodila rasprava o tome zbog čega će NATO snage dovesti turske ratne brodove u Neum i pri tome se mislilo da je to uplovljavanje u stvari i dio ove petodnevne konferencije u Neumu. No, u razgovoru za Večernjak zapovjednik NATO stožera u BiH je, ipak, otklonio sve mogućnosti da NATO stoji iza uplovljavanja tih brodova zbog kojih su bili i najavljeni prosvjedi ogorčenih Neumljana i na kopnu i na moru. Na kraju su Turci, ipak, odustali od uplovljavanja u Neum unatoč tvrdnjama da oni u Neum dolaze “u mirovnoj misiji i da je to dio neke njihove već ranije planirane vojne vježbe”. Na ovoj petodnevnoj konferenciji u Neumu najviše se pozornosti posvećuje izgledima BiH da u skoro vrijeme postane članica NATO-a, ali i svim preprekama na tom putu koje su, kako je više puta istaknuto, najvećim dijelom među samim bh. političarima. “Glavni tajnik NATO saveza za svog nedavnom posjeta BiH je jasno poručio, a to, nažalost, vrijedi i sada, kako je međunarodna zajednica prosto frustrirana tom sporošću, ili, točnije, nedostatkom volje bh. političara da konačno postignu konsenzus oko svih spornih pitanja, a koja se vežu uz put BiH u euroatlantske integracije. Bez obzira na sve to, NATO još uvijek nije izgubio strpljenje i tu smo na usluzi narodima BiH da već jednom postanu članovi te NATO obitelji.

BiH i NATO

Naravno, svako strpljenje ima i neku svoju granicu, ali se ipak nadamo skorom dogovoru u samoj BIH”, poručio je prvi čovjek NATO snaga u BiH i posebno naglasio otvorenost i suradnju s mladim ljudima u BiH. “Ulaskom u NATO BiH će imati trajni mir i svjetliju budućnost pa se i nadamo kako će skori izbori u BiH biti prigoda da se političari u BiH dogovore i oko tih preostalih spornih točki vezanih uz vojnu imovinu, a koje, evo, nažalost, koče ulazak BiH u NATO savez. Iako to mnogima zvuči malo čudno, ali BiH bi trebala dosta toga naučiti od Albanije koja je ulaskom u NATO savez 2009. godine postala posve neka druga priča”, istaknula je u izjavi za “Večernji list BiH” predsjednica Atlantskog vijeća BiH dr. sc. Dijana Gupta.     

Komentara 4

H2
hercegovac - 2
14:54 15.07.2014.

Svatko onaj tko bi nametao uplovljavanje takvih brodova u Neumsk akvatorij ili nije normalan ili ponovno pokušava nametnuti novi kaos u BiH, a posebno na područjima gdje je većinski Hrvatski narod, kao što je pokušao sa turskim brodovima Lagum... i. i normalno je bilo očekivati reakcije lokalne zajednice uz potporu cijelog Hrvatskog naroda jer: DOSTA nametanja sile.

JM
jezero-matica
15:26 15.07.2014.

Neprijateljski brodovi nisu dobro dosli u Neum!I kao takovima treba prirediti protest!

BO
Bosnjak
16:15 15.07.2014.

Ulazak BiH u NATO zbog cega ? Vojna imovina, politicari ? Koji politicari, zasto ne kazete? Tu vojnu imovinu ste, koliko mi je poznato, popisali u Federaciji. Cak izvodite i vjezbe u Federaciji. Ondaaaaa ? Gdje je se zeko skrioo ? Kazite nam VI gospodo svemoguci Bogovi...A turski brodovi u Neum, pa eto nisu uplovili. Zar je to koordinacija NATO-a. Nije Neum na jugu Albanije pa da tako jednostavno uplovljavaju.Kroz koliko zasticenih mora i suverenih drzava moraju ploviti da bi doplovili u sredisnji Balkan ??? Ko sta tu razumije ? Samo ludilo je ovo sve...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?