zanimljiva katarska kuhinja

Upoznajmo Katar: Ovo je deset najboljih katarskih jela koja jednostavno morate probati

12.11.2022.
u 14:07

Svjetsko prvenstvo (SP) u nogometu koje će se od 20. studenoga do 18. prosinca održati u Kataru, po prvi put na Bliskom istoku, bit će dobra prilika da se svijet upozna s najbogatijom i jednom od najsigurnijih država svijeta uopće. Ali i zemljom bogate tradicije i prošlosti. Njezinom kulturom, sportom, običajima, tradicionalnim gostoprimstvom, znamenitostima, ali i gurmanskim specijalitetima.

Između ostalog ovo je dobra prilika da otkrijemo katarsku kuhinju koja je - poput susreta najuspješnijih nogometnih nacija na Mundijalu ove godine u Zaljevu – predstavlja nevjerojatan spoj bogatstva kultura, mješavina tradicija, običaja i okusa iz brojnih dijelova svijeta, priopćeno je iz katarskog veleposlanstva u BiH. 

Tijekom stoljeća katarska hrana bila je pod snažnim utjecajem Levanta, Sjeverne Afrike, Irana i Indijskog pod kontinenta, kao i nomadske beduinske kulture. Rezultat je kuhinja prepuna složenih okusa s kombinacijom tehnika sporog kuhanja i bogate mješavine začina.

Hrana u Dohi bi lako mogla biti svojevrstan vrhunac dobrih utisaka onih koji budu posjetili Katar tijekom ovog Svjetskog prvenstva, ali i mimo ovog globalnog događaja. 

Ovdje vam donosimo popis katarskih jela koja lokalno stanovništvo ima najčešće u svom jelovniku.

Radi se o najboljim katarskim jelima koje voli lokalno stanovništvo.

1.Majboos
Raskošno katarsko nacionalno jelo koje morate probati

Majboos (Machboos) je nacionalno jelo Katara, pa ga morate probati kada posjetite Dohu. Zaista, želite li kušati lokalnu kuhinju, onda je Machboos apsolutni must-have. Sastoji se od riže i aromatičnih začina s mesom, piletinom, janjetinom ili čak morskim plodovima, a preliveno je prženim orašastim plodovima koji dodaju hrskavost ovom ukusnom katarskom tradicionalnom jelu. Dugo se kuha kako bi dobio dubinu ukusa. Servira se na podlozi od začinjene riže, uz salatu i domaći paradajz sos. Majboos je jedno od popularnih jela u Kataru i uvijek ćete ga naći na katarskom stolu, pogotovo kada kuhaju za goste. Ovo jelo možete jesti u gotovo svakom katarskom restoranu u Dohi.

2. Saloona
Okusite domaću kuhinju

Saloona je klasični arapski gulaš koji se često kuha u katarskim domovima za vrijeme obiteljskuih večera.
Priprema se „od svega što imate pri ruci“, ali obično uključuje govedinu, janjetinu ili ribu, uz sezonsko povrće začinjeno bijelim lukom i đumbirom. Može se jesti samostalno ili s rižom. Treba ga jesti uz izdašnu porciju kruha - da se čorba upije. Posjetitelji koji dolaze u Katar mogu pronaći Saloonu u bilo kojem tradicionalnom restoranu. Zapravo, skoro svaki Souq (market, bazar) u Kataru ima negdje tradicionalni restoran. Postoje restorani u Kataru koji Salooni daju vlastiti suvremeni štih.

3. Warak enab
Ukusan zalogaj za bilo koje doba dana

Punjeni listovi grožđa uobičajeni su u većini kuhinja na Bliskom istoku, ali su oni iz Katara posebno ukusni. Warak enab obično sadrži mljeveno goveđe ili janjeće meso i rižu, začinjeno bijelim lukom,
biberom i korijandarom. Pitate li bilo koga u Kataru – punjeni Warak enab mora biti pravljen s ljubavlju, a ne kupljen. Najbolje je uživati ​​u ovom katarskom jelu sa kriškama svježeg limuna. Pa, izvolite!

4. Madrouba
Tradicionalno jelo za uživanje

Madrouba je ukusna kaša od riže koja se može jesti za bilo koji obrok. Priprema se s mlijekom, puterom, kardamamom i piletinom (ponekad s grahom). Potom se kuha satima dok ne postane kašasta. Svako mjesto ima svoj jedinstveni recept, ali preljevi često uključuju ghee (indijski puter) s kardamom ili prženi luk.
Labirint dvorišta i uličica u Souq Al Wakrahu je odlično mjesto za uživanje u ovom tradicionalnom jelu.

5. Kousa mahshi
Gozba za drage goste

Kousa mahshi ili punjene tikvice je jedno od najpopularnijih jela na Bliskom istoku onda kada imate gozbu i zaista želite da se potrudite za svoje goste. Tikvice se pune mljevenom janjetinom i povrćem, a začinjene su peršunom i mentom. Također možete pronaći mnoge restorane u Dohi koji poslužuju verzije od slanutka za
vegetarijance. Umočite ih u paradajz pastu ili jogurt za potpuni doživljaj. Inače, svaka zemlja ove regije ima male varijacije u načinu na koji kuhaju punjeno povrće, pa je zanimljivo kada vas prijatelj pozove na kousa mahshi.

6. Luqaimat
Krofne na katarski način

Sveprisutni desert u Kataru, luqaimat su slatke arapske knedle aromatizirane kardamamom i šafranom. Pržene su u dubokom ulju i prelivene šećernim sirupom, pomalo poput krofne. Prilično je jednostavan za pripremanje. Ovaj desert zahtjeva minimalan broj sastojaka, a ukus je apsolutno fantastičan.Idealan luqaimat je hrskav spolja, a mekan iznutra. Vaš luqaimat se dobro slaže sa šoljicom jake arapske kave.

7. Umm Ali
Klasično bliskoistočno ugodno jelo

Umm Ali je vrsta deserta koji se najviše povezuje s Egiptom, ali Katar ima svoju jednako ukusnu verziju.
Sličan je pudingu od tijesta, napravljen od grožđica, sjeckanih orašastih plodova i zaslađenog mlijeka i pečen dok ne porumeni i postane hrskav na vrhu, a zatim posut cimetom.
Vjerojatno je jedan od najslađih katarskih deserta.

8. Khanfaroosh
Aromatični prženi slatkiši

Khanfaroosh su nešto između keksa i torte. To su okruglice tijesta napravljene od ružine vodice i šafrana, duboko pržene prije nego što se serviraju s posipanjem šećera u prahu ili malo meda. Ružina vodica im daje blago cvjetni miris i nježan okus. Khanfaroosh „diskovi“ su prženi dok ne postanu hrskavi spolja, a zatim potpuno preliveni medom. Sjednite kraj jednog od prozora kafea u Dohi i naručite ovaj lokalni zalogaj s malo
čaja od mente i gledajte kako svijet prolazi.

9. Rogag
Palačinke punjene svime što želite

Utjecaj Indije na katarsku kuhinju možete vidjeti u Rogagu, tankom sloju tijesta (slično dosi) koji se može puniti mesom, jajima ili povrćem. Tradicionalno je jelo za doručak, ali je ukusno u bilo koje doba dana, a sir i med su opcija za svakoga ko voli slatko. U nekim katarskim restoranima možete gledati dok vam pripremaju ovo jelo prije nego što je ga donesu na vaš stol. Uz Rogag naručite i slatki čaj za savršen katarski doručak.

10. Kunafa sa sirom
Desert sa velikom dozom slatkoće

Kunafa je vrlo slatka tradicionalna arapska slastica koja je popularna širom Bliskog istoka. Pojedine varijante recepta su ušle u neke europske kuhinje. Navodno su ga izmislili, pa čak i prepisali liječnici u Egiptu gladnim halifima tijekom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana. S obzirom da je napravljen od peciva natopljenog šećerom i topljenog sira, u priču je lako povjerovati. Iako je kunafa tradicionalno iftarska poslastica tijekom ramazana, u njoj možete uživati ​​u bilo koje doba godine. Jedno od najboljih mjesta u Dohi za probati jeste tradicionalna tržnica u Dohi, Souq Waqif.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije