Republika Srpska

Upozorenje na visoke temperature narednih dana

vrucine
06.08.2019.
u 18:58

Po prognozi meteorologa u narednim danima u Republici Srpskoj očekuje se veća temperatura zraka pa su iz Civilne zaštite pozvali građane na oprez, kao i da poduzmu mjere i aktivnosti u zaštiti od vrućine.

Iz Civilne zaštite podsjećaju da meteorolozi u RS predviđaju veće temperature zraka, s kratkotrajnim nestabilnostima, do 20. kolovoza.

U takvim ekstremnim prilikama, kada temperatura zraka prelazi 30 ili 35 stupnjeva Celzijusa, treba rashladiti prostorije, izbjegavati fizičke aktivnosti, uzimati više tečenosti, izbjegavati boravak napolju u najtoplijem dijelu dana. 

Osjetljiva populacija, djeca, trudnice, stari, oboljeli od kroničnih bolesti, imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga oni sami, kao i njihovi najbliži, trebaju obratiti posebnu pažnju na brigu o zdravlju i ponašanju u ljetnjim mjesecima. Među mjerama koje treba poduzeti je stalno rashlađivanje svog doma.

Preporučuje se održavanje sobne temperature ispod 32 stupnja Celzijusa tijekom dana, odnosno ispod 24 stupnja tijekom noći. To je osobito važno za djecu uzrasta do dvije godine, starije osobe od 60 godina, kao i za kronične bolesnike.

Ne bi trebalo boraviti vani od 10 do 17 sati.

Savjetuje se izbjegavanje naporne fizičke aktivnosti, boravak u hladu, te rashlađuje tijelo i hidrira organizam.

-Redovito provjeravajte kako su vam članovi obitelji, prijatelji i susjedi, koji žive sami. Potražite pomoć ako osjećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju – neki su od savjeta u vrijeme visokih temperatura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?