učinak na zdravlje

Upozorenje: Skoro petina smrti događa se zbog aerozagađenja

20.12.2018.
u 19:05

Procjena učinaka aerozagađenja na zdravlje ljudi bila je tema jučerašnje konferencije za novinare i okruglog stola Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, na kojima su stručnjaci te institucije predstavili rezultate svoje studije koju su uradili na osnovi novoga softvera Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

- Prvo smo analizirali smrtnost na teritoriju naše županije u posljednjih 20 godina. Budući da aerozagađenje mjerimo samo u Zenici, uzeli smo za analizu razdoblje od 2014. do 2016. godine - kazao je rukovoditelj Zavoda za javno zdravstvo u okviru Instituta Boris Hrabač.

Hrabač je tom prigodom istaknuo kako se utjecaj malih čestica (PM2,5) danas sve više naglašava u znanosti i struci. - Vidjeli smo da je najveći udjel utjecaja PM2,5 na ishemične bolesti srca (37,97 posto), zatim moždani udar (30,26 posto) pa tek onda karcinom pluća (20,81 posto). Utjecaj na opći mortalitet iznosi 17,66 posto - kazao je Hrabač.

U usporedbi s PM2,5, utjecaj dušikova oksida (NO2) mnogo je manji. Dušikovi oksidi sudjeluju sa 6,9 posto u udjelu na opći mortalitet, a to je zagađenje koje dolazi od prometa automobila. U bliskoj budućnosti, kazao je Hrabač, postoji mogućnost njegova povećanja. Ravnatelj Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Husejnagić ističe kako su koristili podatke Federalnog hidrometerološkog zavoda jer im nisu bili dostupni podaci Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović” iz Zenice.

- Pokušavamo osigurati sredstva da napravimo mrežu mjernih postaja u Zeničko-dobojskoj županiji koje nam mogu dati orijentacijske vrijednosti koncentracija, ne samo u gradskim naseljima nego i izvan grada, a sve kako bismo vidjeli koliki je utjecaj izvan gradova, pogotovo na višim nadmorskim visinama, gdje nisu kotline - najavljuje Husejnagić.

Zbog nepostojanja mjerenja, dodao je, zasad ne mogu govoriti o utjecaju aerozagađenja na smrtnost od respiratornih karcinoma u drugim općinama ZD županije. Inače, za jučer je na internetskoj stranici zrak.ekoakcija.org koja izvješćuje o kvaliteti zraka u gradovima BiH, za područje Zenice, što se tiče kvalitete zraka, istaknuto kako je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebali bi smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti. Produljena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali, upozorava se. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije