Gdje je nestalo 57 milijuna KM?

Uprava policije provesti će istragu u Vladi Federacije

federalci
Foto: agencije
16.10.2014.
u 09:09

Novac je trebao biti vraćen na namjenski račun, ali to nije do danas urađeno

Gdje je nestalo i zašto nije vraćeno 57 milijuna maraka koji su prema zakonu namijenjeni zaštiti i spašavanju ljudi od prirodnih i drugih nesreća, pitanja su na koja ni danas nema odgovora Vlade Federacije BiH čiji se mandat nakon izbornog debakla bliži kraju.

Sredstva nisu vraćena

Ova proračunska sredstva koja po zakonu trebaju biti raspoloživa i operativna u cilju pravodobnog poduzimanja aktivnosti na zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nesreća, na prijedlog Ministarstva financija FBiH tijekom 2013. godine skinuta su s namjenskih transakcijskih računa pozajmicama u iznosu od 57,900.000 KM, najvjerojatnije za krpanje proračunskih rupa. Iako su ta sredstva, u skladu s odlukom Vlade FBiH, trebala biti vraćena na posebne namjenske transakcijske račune u okviru jedinstvenog računa riznice, njihovo korištenje nastavljeno je do 4.veljače 2014. godine. Odluku kojom se odobrava ponovno prijenos sredstava odnosno pozajmica u istom iznosu s posebnih namjenskih transakcijskih računa na transakcijski račun Ministarstva financija Vlada FBiH je donijela 5. veljače 2014. godine.

Istraga policije

U glavnoj knjizi riznice na dan 31. prosinca 2013. godine nisu iskazane obveze po osnovi pozajmice s posebnih namjenskih podračuna, a nije navedeno, adekvatno obrazloženo ni u zabilješkama uz financijska izvješća za 2013. godinu. “S obzirom na zakonski utvrđenu namjenu korištenja posebnih namjenskih sredstava, kao i na obvezu Ministarstva financija, navedena sredstva trebaju biti raspoloživa i operativna u cilju pravodobnog poduzimanja aktivnosti za utvrđene namjene. Zbog toga se ne može potvrditi da ovakav način omogućava namjensko korištenje posebnih namjenskih sredstava Ministarstva financija u skladu s uputstvom o otvaranju posebnih namjenskih transakcijskih računa, načinu planiranja, prikupljanja, evidentiranja i raspolaganja sredstvima s posebnih namjenskih transakcijskih računa otvorenih kao podračuna u okviru Jedinstvenog računa riznice” stoji u izvješću Ureda za reviziju. Oni napominju kako navedeno može imati utjecaja na učinkovito i pravodobno djelovanje u slučaju nepredviđenih elementarnih nepogoda, kao i realizaciju projekata i aktivnosti koje se financiraju iz namjenskih sredstava. Uprava policije Federacije BiH najavila je pokretanje istrage kako bi utvrdila je li bilo protuzakonitog trošenja sredstava namijenjenih zaštiti od poplava.

Komentara 2

DU
Deleted user
10:19 16.10.2014.

Pa nema tu policija puno sto istrazivati. Samo nek' pitaju Zlaju, Heleza, Budimira i Jerkovice!

EK
ekarasel
20:34 16.10.2014.

Federalna "vlada",ali molim Vas nemojte se zajebavat...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?