Epidemiolog Sanjin Musa

Upute za učenike, roditelje i nastavnike pred početak školske godine u FBiH

ucenici
20.08.2020.
u 18:09

Epidemiolog Sanjin Musa danas je na obraćanju Kriznog stožera FBiH govorio o smjernicama povodom početka nastave u školama.

"Treba uzeti u obzir da je u suzbijanju Covida 19 zatvaranje škola bila jedna od najčešće primjenjenih intervencija. Tako se utjecalo na 90 posto učenika u svijetu. Otvaranje se mora izvesti na siguran način, u skladu s preporukama. Odluka o ponovnom otvaranju traži jednu širu raspravu svih zainteresiranih strana, planiramo sutra održati veliki sastanak. Ono čim smo se vodili u razmatranju cjelokupne situacije je rizik po samu djecu, a osim toga rizik koji nose sekundarni prenosi, tj. pogoršanje opće epidemiološke situacije", kazao je Musa, prenosi N1. 

Dodaje da otvaranje škola nosi veliki rizik od širenja infekcije.

"U Izraelu su npr. deset dana nakon otvranja škola zabilježeno širenje epidemije. Otvaranje škola nosi najveći rizik od širenja infekcije u zajednici. Smatramo da je kombinacija dva pristupa najoptimalnija varijanta; otvaranje za manje uzraste u grupama i pridržavanje epidemioloških mjera. Najprihvatljivije je otvoriti škole za učenike do 4. razreda. Također, važna je obuka osoblja i roditelja povodom Covid 19".

Musa dodaje kako osnovna prevencija ostaje nošenje maski, te održavanje distance.

"Osnovni principi prevencije jeste nošenje maski za učenike i održavanje distance i higijene ruku. Učenici i nastavnici trebaju ostati kući ukoliko oni ili netko od ukućana imaju simptome. Potrebno je osiguranje svih potrebnih dezinfekcijskih sredstava, osigurati adekvatno provjetravanje, ne preporučuje se organiziranje obroka u školama, učenici trebaju nositi hranu od kuće. Skratiti sate, ograničiti okupljanja i organiziranje drugih događaja gdje se može skupiti veći broj učenika", pojasnio je Musa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije