Najveća prirodna bara

Uređuju najveću baru u Posavini - Tišinu

07.08.2017.
u 11:00

Zaštita bare Tišina, koja se nalazi u plovnom području rijeke Save, kao područje močvarno-barskog kompleksa koje ima iznimnu ekološku i biološku vrijednost, s turističkim potencijalima, cilj je projekta koji je podržala Europska unija, a NBR Modriča proveo. Radi se o kompleksnom projektu koji se vodi u nekoliko smjerova na područjima triju posavskih općina u FBiH i RS (Domaljevac-Šamac, Šamac i Vukosavlje) koje su bile osobito pogođene poplavama iz 2014., a, nažalost, poplavni val napravio je velike štete i na jednoj od najvećih i posljednjih prirodnih bara u Posavini - Tišina.

Radovi na uređenju

Nakon višednevnih radova na uređenju bare Tišina u Domaljevcu, završena je prva faza njezina uređenja u kojoj je otklonjeno dugogodišnje raslinje, uređeni parkirališni prostori i ribarske staze. Radovi na uređenju nastavljaju se planiranim čišćenjem bare od mulja nanesenoga u poplavi 2014., a bit će nastavljeno i daljnje uređenje staza, izgradnja pristupnih stepenica na obali bare te poribljavanje u cilju obogaćivanja ribljeg fonda. Završetak radova bio je i u znaku natjecanja u pecanju na plovak za mlađe kategorije natjecatelja te natjecanja za odrasle u kuhanju fiša u suradnji s Udrugom sportskih ribiča “Zlatni karas”.

Značaj ribiča

Tri Marka su prvaci natjecanja. Što se pak kuhanja fiša tiče, nabolje su ga spremili “Općinari”, zatim ekipa “Mario - Pile” i “Kumovi”. Sve je bilo istodobno i u edukativnom tonu jer tijekom održavanja natjecanja na organiziranom info-pultu zainteresirani su se informirali o ulozi i značaju ribiča u prevenciji i zaštiti od poplava.

Dijeljeni su i posebno osmišljeni i dizajnirani leci s porukama vezanim uz jačanje javne svijesti o značaju unapređenja prevencije u zaštiti od poplava

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?