Skandalozno

Ured Vlade FBiH za EU integracije ne poznaje ni vlastite propise

05.03.2016.
u 07:00

Zaposlenici Ureda za europske integracije Vlade Federacije BiH na čijem je čelu Vjekoslav Čamber, bivši ministar u Vladi FBiH, koju su vodile stranke “platforme”, na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH pokazali su zavidnu razinu nepoznavanja vlastitih propisa i uredbi, piše Večernji list BiH. Postalo je to očito prilikom izvještavanja o prijedlogu odluke o davanju suglasnosti na uputu o djelovanju članova imenovanih u potpovjerenstva i posebne skupine za reformu javne uprave. Na niz propusta, odnosno na činjenicu da se zaposlenici Ureda ne snalaze u donošenju vlastitih odluka i propisa, upozorio je Željko Silađi, direktor Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU. Nakon Silađijeva ukazivanja na propuste i zakonsku neusklađenost, predloženi akt Ureda za EU integracije skinut je s dnevnog reda te će se na idućoj sjednici nakon “dorade” razmatrati kao dokument Vlade FBiH. Nesnalaženje zaposlenika Ureda za EU integracije u procedurama donošenja vlastitih odluka i propisa pokušala je opravdati jedino Edita Kalajdžić, tajnica Vlade FBiH, isprikom da većina zaposlenih radi volonterski. U skladu s uredbom Vlade FBiH kojom je osnovan, Ured za EU integracije trebao bi obavljati stručne poslove koji se odnose na izradu metodologije i smjernica, kao i sveukupnu koordinaciju poslova u procesu europskih integracija iz nadležnosti Vlade Federacije, federalnih ministarstava i drugih tijela federalne uprave, osim poslova usklađivanja pravne stečevine. U opisu posla ovog Ureda je i pružanje stručne pomoći i koordinacija aktivnosti na izradi strateških dokumenata, kao i izrada informacija, stručnih analiza i drugih materijala u procesu europskih integracija, potom koordinacija aktivnosti, nadzor i izvještavanje o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i drugih ugovornih obveza između EU i BiH u nadležnosti Vlade FBiH. Jedna od zadaća ovog Ureda je i koordinacija programa pomoći EU, kao i sudjelovanje u planiranju, dodjeli i praćenju provođenja programa pomoći EU. S obzirom na pokazanu zavidnu razinu nepoznavanja vlastitih propisa i nesnalaženja u procedurama njihova donošenja, zaista je teško povjerovati da je Ured Vlade FBiH za EU integracije osposobljen i spreman odgovoriti zadatku. Sjednica Vlade FBiH s ukupno 70 točaka dnevnog reda bila je uglavnom posvećena razmatranju izvješća o radu federalnih institucija, agencija i ureda.

Nakon konzultacija s Ekonomsko-socijalnim vijećem za teritorij FBiH, Vlada FBiH je produljila primjenu kolektivnih ugovora koji nisu usklađeni sa Zakonom o radu do njihova usklađivanja, a najdulje za 90 dana.

Odlukom Vlade Federacije BiH, odobreno je pokretanje postupka financijske konsolidacije Poslovnog sustava “Vitezit” d.o.o. Vitez koje je u vlasništvu Federacije BiH.

Postupak konsolidacije može trajati najdulje do 10. srpnja 2017. Postupak financijske konsolidacije obuhvaća izmirenje dugovanja Vitezita nastalih do 30. 9. 2013. godine u iznosu nešto manjem od 13,5 milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije