Vijeće ministara BiH

Uskoro plavi dizel za poljoprivrednike

poljoprivreda
20.03.2016.
u 08:31

Rješenja koja su ponuđena su oslobađanje akcize za 0,30 KM po litri, putarine 0,15 KM za puteve i 0,10 na litar za izgradnju autoputeva. Pravo na ovo bi imali samo registrirana poljoprivredna gazdinstva entiteta i Brčko distrikta, kaže Podinić.

Borba bh. poljoprivrednika za plavi dizel koja traje pet godina mogla bi uskoro biti okončana. Prema najavama iz Vijeća ministara BiH izmjene Zakona o akcizama, koji regulira tu oblast, najkasnije za 10 dana će biti razmatrane u državnoj vladi. Čeka se mišljenje Ureda za zakonodavstvo i Ministarstva pravde BiH, piše Faktor.

Ured zа zаkonodаvstvo dobio je predložene izmjene u četvrtak, potvrdio je Dragan Podinić, direktor Ureda, a mišljenje bi trebali proslijediti najdalje do ponedjeljka. Izmjene podrazumijevaju šest članova Zakona. Podinić objašnjava one najvažnije.

-Rješenja koja su ponuđena su oslobađanje akcize za 0,30 KM po litri, putarine 0,15 KM za puteve i 0,10 na litar za izgradnju autoputeva. Pravo na ovo bi imali samo registrirana poljoprivredna gazdinstva entiteta i Brčko distrikta, objasnio je za Faktor Podinić.

Istog je mišljenja i Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. On je bio jedan od onih koji su se zalagali za oslobađanje od plaćanja akciza i cestarina na dizel-gorivo za korištenje u poljoprivrednoj primarnoj proizvodnji. On smatra da su izmjene stimulativne za poljoprivrednike.

-Stimulativne su za primarnu poljoprivrednu prozivodnju naročito, jer ovim će se na neki način njima povećati i konkurentnost na tržištu, mišljenja je Podinić.

-Ako to radi čitava Europa onda ne vidim zašto ne bismo radili i mi. To je stimulativno, jer to bi skinulo troškove za naftu koja ima veliku ulogu u poljoprivredi. Nafta je istovremeno ozbiljan trošak, osobito u proizvodnji mlijeka i mesa, gdje se koriste mašine daleko više nego u ratarstvu. Jer se prvo mora proizvesti hrana za stoku, pa tek onda sirovina, rekao je Usorac, koji je poručio da bh. poljoprivrednici nisu nikako za bilo kakvu zloupotrebu.

Država će kako kažu dati povlastice plavog dizela, ali se mora opravdati, rekao je Usorac, objašnjavajući način kojim bi se izbjegle bilo kakve zloupotrebe.

– Za deset hektara pšenice imali bi 1.500 litara nafte. Obveza bi bila da se pokaže prodaja pšenice 40 tona mlinsko-pekarskoj industriji ili nekom drugom, ali pod uvjetom da je fakturirano, što bi značilo plaćen PDV i ostale obveze prema državi. Tako će se najbolje opravdati plavi dizel. Ne možemo ga uzeti od države, a onda robu prodavati ilegalno i državi ne plaćati porez, objasnio je Usorac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?