Borba protiv šećerne bolesti

Uskoro senzori za mjerenje šećera

21.03.2019.
u 09:00

Skupina građana “Libre BiH”, odnosno roditelji djece oboljele od dijabetesa tip 1 i rijetkih oblika dijabetesa te oboljeli od tih bolesti, pokrenula je inicijativu “Za život s manje boli” u cilju da se osiguravanjem kontinuiranih mjerača glukoze na teret zdravstvenih zavoda Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske popravi kvaliteta života oboljelih i njihovih obitelji, piše Večernji list BiH. 

Važna odluka

Potporu inicijativi pružilo je čak 25 udruga dijabetičara iz Bosne i Hercegovine, struka i javnost, a peticiju je potpisalo više od 11 tisuća osoba. Ona je 5. ožujka predana svim zastupnicima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj te se očekuje kako će zakonodavna tijela poslušati glas naroda i donijeti veliku i važnu odluku koja će drastično promijeniti život ljudi koji se bore protiv dijabetesa. Ustanova na koju će pasti većina tereta ove priče, ako se donese politička odluka da se uvaže zahtjevi dijabetičara, jest Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. U toj ustanovi rekli su nam kako ostaju posvećeni aktivnostima na prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju dijabetesa, posebice kod djece, kao i suvremenom pristupu u prevenciji i liječenju ove bolesti. - Kada je u pitanju osiguravanje Libre, senzora za bezbolno mjerenje šećera za djecu oboljelu od dijabetesa, kao što je navedeno u jednom od izjašnjenja Vlade Federacije BiH i zastupnika proizvođača FreeStyle Libre senzora u Bosni i Hercegovini, senzor se još uvijek ne nalazi na našem tržištu. Zastupnik planira polovinom 2019. godine pokrenuti aktivnosti za upis medicinskog sredstva (senzora) u registar medicinskih sredstava Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima - rekli su nam u Zavodu. Dodali su kako se oni tek nakon završetka tih procedura uključuju u realizaciju projekta.

- Nakon provedenih aktivnosti i upisa senzora kao medicinskog sredstva u registar medicinskih sredstava koja imaju dozvolu za promet u Bosni i Hercegovini, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH bit će u mogućnosti napraviti procjenu potreba za Libre senzorima za djecu oboljelu od dijabetesa, kao i potrebnim dodatnim financijskim sredstvima koja je nužno osigurati iz drugih izvora za ovu namjenu - zaključili su u spomenutoj ustanovi.

Novi inzulin na listi

Mnoge europske zemlje, a odnedavno i RH te Crna Gora, osigurale su oboljelima od dijabetesa tip 1 i rijetkih oblika dijabetesa kontinuirane mjerače glukoze, a s obzirom na to da korištenje ove nove tehnologije neće zdravstvenim sustavima donijeti financijske gubitke, već, naprotiv, financijsku korist zahvaljujući enormnim uštedama na izbjegavanju liječenja komplikacija loše reguliranog dijabetesa, očekuje se da će predstavnici vlasti u što kraćem roku podržati navedenu inicijativu. Nedavno su predstavnici ZZO-a HNŽ-a u Mostaru održali sastanak s predstavnicima Udruge dijabetičara “Insula” koja je imala prijedlog za proširenje prava osoba oboljelih od dijabetesa i to, prvi prijedlog odnosio se na uvrštavanje dugodjelujućeg inzulina “tresiba” na listu lijekova koje financira Zavod. Uvažavajući važnost i korist toga lijeka za o inzulinu ovisne osiguranike, Zavod je prihvatio navedeni prijedlog za proširenje liste lijekova navedenim inzulinom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?