Igor Balukčić, nositelj izborne liste uime hrvatskog naroda u Tesliću

Uskraćena su nam prava lažiranjem glasačkih listića koji su stigli iz dijaspore

07.12.2020.
u 20:03

Žalit ćemo se, uskraćena su nam prava lažiranjem glasačkih listića koji su stigli iz dijaspore

Prošli su izbori u kojima je bilo svega i svačega: namještanja, podmetanja, odbacivanja, ubacivanja listića, krađa glasačkih listića, posebice manjinskih naroda, pa se poručuje institucijama BiH da se neće odustati. Ako treba, i do Strasbourga će se ići. Glas hrvatskog naroda htjelo se ušutkati i zanemariti. Glasovi Hrvata uglavnom su se krali u općini Teslić, tako da Hrvati u općini Teslić ne dobiju vijećnika ni nakon 16 godina. Ako bude imalo pravde, budući vijećnik u općini Teslić iz hrvatskog naroda trebao bi biti mladi Igor Balukčić koji nam je pokušao odgovoriti na ove izazove, piše Večernji list BiH. 

Balukčić je, govoreći o tome kako su tekle pripreme za nedavne lokalne izbore, kazao i kako su se za izbore uključili oko 18 mjeseci prije njih. Angažirani su bili Igor Balukčić, kao nositelj liste uime hrvatskog naroda, te još 12-ak osoba.

- Razgovaralo se o zajedničkoj listi svih hrvatskih stranaka koje djeluju na terenu općine. Postigli smo dogovor sa strankom HDZ 1990., HDZ-om BiH i HSP-om BiH, tražili smo da se još neke uključe, ali nisu htjele, jer im je program bio malo drukčiji - kazao je Balukčić.

Kakva je situacija danas nakon manipulacije s glasačkim listićima birača iz dijaspore koji su glasali poštom?

Objavom preliminarnih rezultata iz SIP-a BiH, nama za vijećnika nedostaje 0,14% glasova, to u brojkama znači oko 25 listića. Na glavnoj listi imamo trenutačno 607 glasova, od toga je poštom stiglo oko 300, a očekivali smo minimum 600 glasačkih listića od naših ljudi - Hrvata iz dijaspore, za što imamo potvrde, račune pošte da su glasačkih listići poslani. Za ponedjeljak (danas, 7. prosinca nap. a.) planiraju se mirni prosvjedi ispred zgrade SIP-a. Tu je nastao problem u SIP-u gdje je veliki broj glasačkih listića odbijen, time je dodatno uskraćeno pravo da hrvatski narod bira vijećnika iz reda hrvatskog naroda. Planiramo u sljedeća tri dana uložiti žalbu jer su nam uskraćena prava lažiranjem glasačkih listića koji su stigli iz dijaspore.

Imamo dokaz da su poslani glasački listići iz zemalja EU-a te ćemo se obratiti svim državnim institucijama. Već smo se obratili međunarodnoj zajednici jer smo imali ugovoreni sastanak s visokom predstavnikom iz OHR-a Valentinom Inzkom te smo tražili da se i oni uključe u regularnost ovoga našeg slučaja, a s tim slučajem upoznato je i Predsjedništvo BiH u Sarajevu i druge institucije.

Derogira li se na ovaj način hrvatski narod, a i glas Katoličke crkve se ne poštuje?

U općini Teslić itekako su ugrožena ljudska prava jer u institucijama općine Teslić, a i u drugim ustanovama koje se nalaze na području općine Teslić, Hrvati su zaobiđeni. Primijeti se već da je tamo gdje su Hrvati pomalo infrastruktura drukčija, ceste koje se asfaltiraju u mjestima gdje su Hrvati prekidaju se. Tako se radilo i za vrijeme komunizma. Mi smo tu narod trećeg reda jer smo najmanji po broju. Prije posljednjeg rata u općini Teslić bilo je oko 9000 Hrvata, a danas svega oko 650 Hrvata.

To je učinila današnja politika, s time se još nije završilo, jer se Hrvati i dandanas pomalo iseljavaju, gotovo se nema više tko iseliti. Katolička crkva želi ih zadržati, ali ih ne može zaposliti. Zapravo, da u ratu nije bilo Katoličke crkve, pitanje bi danas bilo bi li bilo Hrvata, u što sumnjam.

Što bi značilo sudjelovanje Hrvata u strukturama lokalne samouprave u općini Teslić?

Borili bismo se za bolji status Hrvata u općini, da budemo ravnopravni s drugim narodima, posebice glede proračunskih sredstava prema vjerskim zajednicama, gdje katolička vjerska zajednica dobiva “mrvice sa stola“, ako i njih uspije dobiti, ili što dobivamo, to bude više simbolično. Uskraćuje se proračun i prema Hrvatima koji su većinski u lokalnim zajednicama.

Sela s većinski hrvatskim življem dosad su od Općine Teslić imala vrlo malo pomoći ili nikako. Tražit ću da Hrvati budu uključeni u radne odnose u Općini Teslić. U Općini Teslić, kao instituciji, ni jedan Hrvat ne radi, u policiji također, u Sudu isto, u trgovinama… Što reći na to? Puno se Hrvatima obećava, a ništa se ili gotovo veoma malo čini. Nadamo se da će se situacija glede Hrvata u općini Teslić koliko-toliko popraviti, a i u cijelom RS-u, gdje su prava hrvatskog naroda prilično ugrožena. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?