10 godina edukacije

Usluge psihoterapije odsad i na Klinici za psihijatriju SKB-a Mostar

04.06.2019.
u 17:25

Deset godina edukacije te više od 900 sati provedenih u nastavi u sklopu Klinike za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar rezultirali su stvaranjem profesionalnog kadra u području grupne psihoterapije koji će omogućiti podizanje kvalitete liječenja, kao i bolje razumijevanje brojnih psihičkih poremećaja te će, što je iznimno važno, omogućiti tretiranje brojnih složenih slučajeva na jednom mjestu, što je od neprocjenjive vrijednosti za rad s pacijentima te svima onima koji imaju neki od oblika psihičkih poremećaja na prostoru Hercegovine, ali i šire, piše Večernji list BiH.

Ukupno 25 liječnika koji su nedavno dobili certifikate bit će temelj rada na ovom području, a sve zajedno otvara mogućnost, naglasio je predstojnik Klinike za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prof. dr. sc. Miro Klarić, potpunog razvijanja odsjeka za bolesti ovisnosti, dječje i adolescentne psihijatrije i socijalne psihijatrije. Kazao je kako je riječ o funkcionalnoj revoluciji u smislu skrbi za bolesnike.

Važnost skupine

Istaknuvši kako se ovdje može govoriti o revoluciji u smislu skrbi za bolesnike, ukazao je na veliko značenje koje grupni analitičari imaju u svakodnevnom radu na klinici, objasnivši kako njihovi pacijenti ne leže u krevetu već su na grupnim terapijama. Govoreći o značaju edukacije, dr. med. spec. psihijatar Romana Barbarić ističe kako su novi certificirani psihoterapeuti kroz višegodišnju edukaciju radeći na sebi stekli nova znanja i sposobnosti te su tako osposobljeni za bolje razumijevanje i liječenje različitih psihičkih poremećaja, pa i poremećaja vezanih uz ovisnosti. Kada su, kaže, u pitanju ovisnici, kao specifična psihijatrijska populacija, prednost u liječenju imaju različiti oblici socioterapije i drugi oblici psihoterapije, kao i psihofarmakoterapije. Osvrnuvši se na ključnu misao vodilju tijekom procesa edukacije, dr. Barbarić je naglasila kako je to, zapravo, sama skupina jer grupna analiza kao oblik grupne psihoterapije ima za cilj liječenje pojedinca kroz skupinu. - Svaki pojedinac u skupini važan je dio slagalice, a kroz rad skupine pojedinac rješava svoje unutarnje konflikte i na taj način dugotrajnijim procesom dolazi do rješenja problema - objasnila je Barbarić. Iznimno bitan čimbenik u procesu liječenja je i, ističe, uključivanje obitelji, a u liječenju je skoro u pravilu potrebno primjenjivati kombinaciju različitih vidova psihofarmakoterapije, psihoterapije i socioterapije, odbacujući stigmu i predrasude o takvim bolesnicima. U kontekstu podizanja razine kvalitete, navela je kako Klinika za psihijatriju SKB-a Mostar napreduje i da je mogućnost pomoći bolesnicima sve bolja i adekvatnija, a tome doprinosi i navedena edukacija iz grupne analize. Mr. sc. Martina Krešić Ćorić, spec. psihijatrije i grupna analitičarka na Klinici, posebno je istaknula činjenicu kako je ovaj dugogodišnji projekt obrazovanja za stjecanje zvanja certificiranog psihoterapeuta (voditelja skupine, grupnog psihoterapeuta i, kao kruna obrazovanja, grupnog analitičara) ogroman pomak u kvaliteti rada s pacijentima na Klinci za psihijatriju SKB-a Mostar. - Stvoreni su čvrsti temelji za daljnje razvijanje odjela na Klinici, posebno odjela socijalne psihijatrije, odjela za alkoholizam i ovisnosti te odjela dnevne bolnice i dječje i adolescentske psihijatrije - kazala je. U kontekstu stečenih iskustava koja će pomoći u budućem radu, Krešić Ćorić je navela kako je, osim osnovnih obrazovanja na klinici, stjecanje zvanja certificiranih psihoterapeuta pomoglo u osobnom rastu i razvoju svakog polaznika edukacije, olakšalo suočavanje sa svakodnevnim stresom u radu s pacijentima i poboljšalo kvalitetu usluga.

Vlastiti institut

- Ranije su pacijenti koji su zahtijevali psihoterapijske usluge, iste tražili izvan države, dok sada to više nije potrebno jer te usluge mogu dobiti i na našoj klinici, na što smo posebno ponosni - istaknula je. Zaključak provedene edukacije ogleda se u važnosti činjenice da je dugotrajnom izobrazbom Hercegovina dobila prve grupne analitičare te usadila temelje za osnivanje vlastitog instituta i baze za izobrazbu sljedećih generacija grupnih analitičara. Spomenimo i kako je 10-godišnju edukaciju u Mostaru završio i dr. Božo Petrov.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije