Pružanje pomoći ljudima

Uspjela vježba u koordinaciji OS BiH i civilnih struktura na području Posavine

12.06.2017.
u 10:00

Iznimno sam zadovoljan vidjevši sve ekipe koje su djelovale u rješavanju posljedica potresa. Svi znamo da nema uspjeha bez dobro organizirane i uigrane ekipe u koordinaciji svih snaga, tehnički dobro opremljenih i ljudstvom dobro organiziranih, a upravo je to potvrđeno ovom vježbom, istaknuo je predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Klaić po završetku vježbe održane u Orašju na lokaciju Goli otok, pod nazivom “Pružanje pomoći civilnim strukturama u slučaju potresa”.

Tehnička opremljenost

Klaić je pohvalio sve ekipe da su iznimno ažurno i kvalitetno obavile svoj dio zadatka, računajući Oružane snage, Civilnu zaštitu, medicinsko osoblje, kao i ostale sudionike vježbe, te istaknuo da tehnička osposobljenost nije na najvišoj razini, a posebno se to odnosi na vatrogasna vozila koja bi trebalo obnoviti i tada bi uspjeh bio 100-postotan i u realnim uvjetima.
- Mi smo realne uvjete imali 2014. godine kad smo zajedničkim snagama dali sve od sebe i organizirano se borili u zaštiti od elementarne nepogode poplave. To iskustvo, kao i ova vježba pokazuju kako sve više napredujemo, ali treba uložiti više sredstava za tehničku opremljenost, kazao je premijer Marijan Klaić.
U vježbi su združeno djelovali pripadnici CZ PŽ-a i općine Orašje, Crvenoga križa i Doma zdravlja Orašje, 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade OS BiH, Brigade zračnih snaga i Protuzračne obrane OS BiH, Policijske postaje Orašje, DVD-ova Tolisa, Orašje i Vidovice te predstavnici mjesnih zajednica Vidovice, Kopanice, Oštra Luka i Babina Greda. Vježba je organizirana u cilju provjere usklađenoga djelovanja u koordiniranom spašavanju i evakuaciji unesrećenih i materijalnih dobara u slučaju potresa na području PŽ-a. Združenim djelovanjem vježbom je provedena provjera mogućnosti spašavanja ozlijeđenih iz urušenih objekata i gašenje požara u zatvorenom i na otvorenom prostoru te evakuacija ozlijeđenih cestovnim i zračnim putem.
- Zajednička vježba predstavljala je simulaciju potresa jačine 6 stupnjeva Mercallijeve ljestvice koji se dogodio na području Orašja, gdje je došlo do oštećenja objekata i ozljeda civila. Vježba OS BiH i civilnih struktura s područja PŽ-a o temi potresa nastavak je prošlogodišnjih vježbi kad smo imali jednu protupožarnu, također u koordinaciji s civilnim strukturama na ovome području.

Pohvala sudionicima

Ovo je prvi put da se na ovom području provodi vježba o temi potresa, istaknuo je bojnik Anto Klaić, zapovjednik 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade. Načelnik stožera 6. brigade brigadir Slaven Blavicki također je nazočio vježbi i po završetku pohvalio sve sudionike.
- Vježba je održana u sklopu provedbe aktivnosti za 2017. godinu. Oružane snage nisu više udaljene od civila, zajedno radimo kako bi bilo bolje i njima i nama, što se potvrdilo i našim angažmanom tijekom poplava 2014., rekao je brigadir Blavicki.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?