ski centri nisu prazni

Usprkos koronavirusu, zimski turizam cvjeta u BiH

BHT
18.01.2021.
u 17:12

Pandemija koronavirusa uvjetovala je manje turista, ali ipak uz poštivanje epidemioloških mjera ski centri ni ove godine nisu prazni. Redari vrše kontrole, a stručnjaci poručuju da su sportske aktivnosti uz poštivanje mjera bolji izbor od sjedanja u zatvorenim prostorima.

Jedno od prirodnih bogatstava koje Bosna i Hercegovina ima su planine. Njihova divljina, ljepota i reputacija privlače mnoge domaće i strane posjetitelje. Skijaške staze olimpijskih ljepotica Bjelašnice i Jahorine privlačne su mnogim amaterima, ali i vrhunskim sportašima, donosi BHRT. 

I dok je ljetos pandemija koronavirusa gotovo uništila turizam, zima je ipak drugačija. U Olimpijskom centru Jahorina od početka sezone bilježe manje skijaša samo za sedam posto.

Iz ovog centra ističu kako su skijaši disciplinirani, a mjere se poštuju. Na nedavnu izjavu direktora UKC-a RS da je dosta pacijnata koji su boravili na Jahorini odgovaraju da ti navodi nisu osnovani.

Iz Ski centra Bjelašnica-Igman poručuju kako ima turista, da se mjere poštuju, a zbog raspusta i mnogi mališani uživaju u snijegu trenutno visokom dva metra.

Oni koji se bave sportskim aktivnosti na planinama, uz pridržavanje epidemioloških mjera, manje su izloženi riziku od KOVIDA-19 od onih koji borave u zatvorenom prostoru, pojašnjava infektolog dr. Bakir Nakaš.

Dakle, uz poštivanje mjera uživati u zimskim radostima mogu i stariji, kao i oni mlađi, naročito dok traje raspust. I upravo to bi moglo itekako pomoći planinskim turističkim centrima da prežive dok situacija sa epidemijom koronavirusa ne bude bolja.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?