Zilha Ademaj

Ustanova Dom zdravlja jedna od slabijih karika u zdravstvu

zdravstvo
01.05.2016.
u 11:13

Ministrica Ademaj smatra da je Dom zdravlja prva stepenica za svakog pacijenta koji ostvaruje zdravstvenu zaštitu

Ministrica zdravstva Sarajevske županije Zilha Ademaj ocijenila je da je Javna ustanova Dom zdravlja SŽ jedna od slabijih karika u zdravstvu te da zaposlenici negoduju bilo kakvu promjenu u odnosu na njihov dosadašnji rad.

Također je istaknula kako je do sada izbjegavala poduzimati mjere kao što su naredbe ili nalozi te najavila da će održati sastanak s menadžmentom i sindikatom ove ustanove, jer ne postoji dovoljno raspoloženja da bilo što promijene.

Smatra da je Dom zdravlja prva stepenica za svakog pacijenta koji ostvaruje zdravstvenu zaštitu te da ukoliko zaposlenici Doma na vrijeme ne pruže odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, ispašta ostatak cijelog zdravstvenog sustava u državi.

- Između ostalog, ni radno vrijeme do sada nije bilo usklađeno sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom. Timovi obiteljske medicine i timovi u konzultativnoj specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti nisu imali puni fond radnih sati, a zakonom je propisano da zaposlenici moraju raditi 7.30 sati s tim da imaju pola sata pauze - dodala je.

Međutim, u domovima zdravlja radno vrijeme je bilo organizirano tako da su timovi radili 1.30 sati manje, jer su radili u dvije smjene.

Ministrica ističe kako je nadležnost menadžmenta da usklade radno vrijeme sa zakonskim propisima te da odluče hoće li zaposlenici dolaziti ranije na poslo ili produžiti radno vrijeme.

Njena preporuka je, kaže, bila da se radno vrijeme produži do 21 ili 22 sata, jer je do sada bilo mnogo pritužbi pacijenata da se radno vrijeme završi i prije 20 sati te da veliki broj pacijenata ostane u čekaonici.

- Nedavno je u Domu zdravlja Saraj-Polje roditelj sasvim opravdano napravio incident, jer nije bio primljen nakon dužeg čekanja i upravo zbog toga ne želimo da se takve situacije događaju - zaključila je ministrica Ademaj.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?