ŽO HDZ-a BiH Središnja Bosna

Ustavna obveza je omogućiti djeci pohađanje nastave na maternjim jezicima

02.06.2017.
u 12:48

Ustavna obveza je omogućiti djeci pohađanje nastave na njihovim maternjim jezicima, a svaki bi drugi model predstavljao kršenje Daytonskog sporazuma i negiranje ustavnih kategorija, priopćio je odbor HDZ-a BiH Srednjobosanske županije (SBŽ), nakon sjednice na kojoj se razgovaralo o osnivanju škole u Jajcu koja bi radila prema nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku.

Ministrica obrazovanja, kulture i sporta SBŽ-a Katica Čerkez obrazložila je i izvijestila članove županijskog odbora HDZ-a BiH o aktualnoj situaciji u Jajcu glede osnivanja škole koja bi radila prema nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku.

Ministrica Čerkez istaknula je kako je Ministarstvo ispoštovalo odluku Skupštine SBŽ-a i zastupnika koji su izglasali osnivanje škole u kojoj bi se nastava odvijala prema planu i programu na bosanskom jeziku, kaže se u priopćenju.

Iz Županijskog odbora HDZ-a BiH istaknuli su kako je nužno poštovati Ustav BiH, odnosno, ustavnu kategoriju jezika što je definirano Daytonskim mirovnim sporazumom.

"Obrazovni sustav u Središnjoj Bosni preslika je Daytonskog mirovnog sporazuma i sukladno tom je i organiziran, a zalažemo se za pravo svakog djeteta na obrazovanje na maternjem jeziku", navodi se u priopćenju.

Na sjednici je zaključeno kako će se o ovom pitanju očitovati i Odbor za obrazovanje Županijskog odbora HDZ-a BiH o čemu će javnosti biti pravovremeno informirana.

Ključne riječi

Komentara 2

FB
Fra Batal
15:12 02.06.2017.

Ustavna obaveza je mnogo što šta ali se malo toga ostvaruje.

VA
Varesak
14:23 02.06.2017.

Baš radi gospoje Čerkez i njene stranke omladina i odlazi izBih-a, bolje bi bolo da se ona i njena stranka zapitaju što to oni kakav život i kakvu budućnost oni obezbjeđuju mladima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?