Sjednica u četvrtak

Ustavni sud BiH odlučuje hoće li onemogućiti prisluškivanja, zloporabe i političke progone

30.05.2017.
u 11:00

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u četvrtak bi mogao staviti točku na ‘i’ mjerama prisluškivanja i praćenja od strane policijskih i Obavještajno sigurnosne agencije koja su se počesto u poslijeratnom razdoblju koristila za političke obračune. Bivša predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto smatra kako se krši Ustav BiH s pojedinim odredbama Zakona o kaznenom postupku, zatim Zakonom o policijskim službenicima kao i Zakonom o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji kojom se po njezinu sudu krše i odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Zaštićeni svjedoci

Prigovor B. Krišto se odnosi uz ostalo na poduzimanje istražnih aktivnosti koja se odnose na kaznena djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine, protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, terorizma. Radi se o kaznenim djelima koja se prema zakonu može izreći kazna zatvora od tri ili više godina. Najprije je prigovoreno odredbama zakona po kojima se daje mogućnost stjecanja imuniteta svjedocima i onemogućava njihov kazneni progon što daje široke mogućnosti pronalaska zaštićenih svjedoka poput više puta osuđivanog kriminalca Merima Galijatovića kojega su svojedobno instruirali u Federalnoj upravi policije i federalnom MUP-u i koji je pak zaradio pola milijuna maraka kako bi lažno svjedočio u slučaju ubojstva doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?