Novi zaokret ili zaplet

Ustavni sud BiH ponovno razmatra zabranu Dana RS-a

06.09.2016.
u 09:00

Vlasti Republike Srpske neće odustati od provedbe referenduma najavljenoga za 25. rujna, a popis birača koji im je uskratilo Središnje izborno povjerenstvo BiH nadomjestit će podacima koje posjeduje entitetska policija, najavio je predsjednik Posebnog povjerenstva za provedbu referenduma koje je osnovao parlament RS Siniša Karan, piše Večernji list BiH.

Pritisci nemaju utjecaj

Dok je usporedno s time Ustavnome sudu BiH upućen zahtjev za preispitivanje odluke kojom je osporeno obilježavanje 9. siječnja kao dana toga entiteta. Nakon sjednice Povjerenstva održane u Banjoj Luci Karan je novinarima kazao kako se pripreme za referendum nastavljaju te kako na to neće utjecati nikakvi politički pritisci ili odluke Ustavnog suda BiH. Dodao je kako jedino Narodna skupština RS koja je donijela odluku referendumu može tu odluku i promijeniti. 
Članovi Povjerenstva kojim predsjeda nisu zabrinuti činjenicom da je SIP prošlog tjedna odlučio kako im neće dostaviti izvadak iz središnjeg biračkog popisa, i to na temelju ocjene kako je referendum nezakonit, baš kao i tijelo koje radi na njegovoj provedbi. 
“Obratit ćemo se drugim tijelima. MUP RS ima sve potrebne podatke”, ustvrdio je Karan. Istodobno, nije isključeno da se ‘snagom’ argumenata ospori odluka Ustavnog suda kako bi se izbjeglo dalje podizanje napetosti.

Obvezni odlučiti

“Sud je obvezan odlučiti o zahtjevu za preispitivanje odluke i odlučit će na plenarnoj sjednici bez obzira što je odluka obvezna i obvezujuća i prije odlučivanja po zahtjevu za preispitivanje i bilo je obavezno primijeniti je”, rekao je predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman. Ćeman je objasnio kako se mogu odviti dva scenarija. 
“Prva je da Ustavni sud utvrdi da nema elemenata za preispitivanje odluke, što znači da ostaje pri odluci 26. studenoga prošle godine. To znači da se mora ići u odlučivanje i po zahtjevima koji se tiču kasnije donesenih odluka o provođenju referenduma u RS, rekao je Ćeman i dodao:

“U drugom slučaju ako se dogodi da Sud nađe da ima elemenata, a ništa ne prejudiciram ni u jednom ni u drugom slučaju, to bi značilo da se predmet koji se tiče 9. siječnja kao dana entiteta RS vraća na početak, a to znači u fazu da se o njemu odlučuje od početka, razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti što podrazumijeva sve procedure koje su se u među vremenu dogodile”, kazao je Ćeman.

Oba ova rješenja mogla bi donijeti ‘kompromisno rješenje’. U međuvremenu oglasio se i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavljajući s identičnom retorikom. 
“Narod je najjača priča. On je jača priča od Ustavnog suda i tako će odluka koju će donijeti narod na referendumu o Danu RS-a imati veću pravnu snagu”, rekao je Dodik.

On je objasnio da se referendumom u RS-u provodi odluka Ustavnog suda BiH koji je rekao da Narodna skupština treba pronaći način izlaska iz situacije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?