Donosimo: Ključne odrednice deklaracije HDZ-a BiH

Ustavnim promjenama do najmanje triju jedinica

01.05.2019.
u 16:00

Nužnost preustroja BiH u cilju izgradnje države po mjeri svih triju konstitutivnih naroda, uređenje središnje razine vlasti kroz najmanje tri teritorijalne jedinice, kao i potreba donošenja takvih rješenja koja će osigurati ustavnu i stvarnu jednakopravnost, samo su neki od ciljeva naznačenih u programskom dokumentu usvojenom na 13. izbornom saboru HDZ-a BiH.

Večernji list donosi ključne ciljeve koji su naznačeni u dokumentu, a među kojima je najviše prostora posvećeno upravo tematici ustavnog preustroja zemlje; tako se u dijelu dokumenta, koji nosi naslov “Bosna i Hercegovina”, podsjeća da je Daytonski mirovni sporazum zaustavio rat i omogućio mir pod patronatom međunarodne zajednice, ali nije osigurao izgradnju demokratske i samoodržive BiH.

Ustavne promjene

Kad je riječ o konkretnim viđenjima ustroja zemlje, uz jasno upućenu poruku kako se HDZ zalaže za BiH kao zajednicu triju potpuno ravnopravnih, suverenih i konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka organiziranu na trima razinama vlasti, objašnjava se da svaka od tih razina treba imati zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, pri čemu se središnja razina treba ustrojiti s najmanje trima ustavno-administrativnim jedinicama (teritorijalne), a Sarajevo kao glavni grad BiH ustrojiti kao distrikt. U kontekstu načina ustroja ovih jedinica objašnjava se kako bi iste trebale imati mogućnost diskontinuiteta teritorija, a same bi se jedinice trebale utemeljiti na nacionalnom gospodarskom i kulturnom načelu s istovjetnim načinom definiranja i ostvarivanja prava naroda, nacionalnih manjina i građana.

Važne teme

Dio dokumenta posvećen je i lokalnim zajednicama, odnosno uređenju istih, pri čemu se jasno navodi da Mostar, Travnik i Banja Luka trebaju biti uređeni na istim načelima, uz podsjećanje da Sarajevo treba biti ustrojeno kao distrikt. Osim ustavnih promjena, među ciljevima programske deklaracije posebno mjesto zauzima Domovinski rat i branitelji, uz jasnu poruku kako HDZ BiH štiti ponos, ugled i dostojanstvo hrvatskih branitelja i Domovinskog rata i odlučno će se suprotstaviti svim pokušajima kriminaliziranja HVO-a. Dio dokumenta posvećen je i odnosima s Hrvatskom te se podsjeća da je RH jedna od potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma te mora imati aktivniju ulogu u njegovoj provedbi. HDZ BiH u dokumentu navodi jedan od središnjih načela djelovanja, a to je društvena skrb i zaštita obitelji i majčinstva, a tu je i reguliranje prava i položaja crkava i vjerskih zajednica, kojima se mora omogućiti slobodno i neovisno djelovanje. Posebno značajno mjesto u dokumentu zauzima briga za gospodarski razvoj, a vezano uz ovu tematiku je i ona koja se odnosi na socijalnu osjetljivost. Istodobno, navodi se potreba reforme zdravstvenog sustava, a u središtu djelovanja je i borba za pravnu državu. Gospodarski napredak izravno je vezan i uz razvoj znanosti i tehnologije, a dio dokumenta posvećen je i zalaganju za akademsku slobodu i autonomiju svih sveučilišta u BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije