Reakcije umirovljenika

Usvajanjem novog zakona mirovine ne bi rasle, već bi stagnirale ili čak padale

30.01.2017.
u 08:00

Život bosanskohercegovačkih umirovljenika, barem većine njih, već odavno je ispod razine ljudskog dostojanstva. Većina mirovina, koje su u vrijednosti od 326 maraka, svodi se na golo preživljavanje, a dijeli se na tri dijela - lijekove, komunalije i hranu.

U iščekivanju boljih dana, posebice glede najavljenoga novog Zakona o MIO, ponovno su se razočarali, kako u njegovu sadržaju tako i pristupu pojedinaca, ali i političkih stranaka.

Nema povećanja mirovina

Hoće li mirovine prema novom prijedlogu Zakona o MIO, oko kojeg se povela burna rasprava na posljednjoj sjednici federalnog Doma naroda, biti manje istim osiguranicima, odnosno korisnicima s istim uvjetima od ostvarenih po sadašnjem zakon? Što će biti s novima, a što s već umirovljenim osobama? Što je s dogovorenim povećanjem mirovina? Kao i mnoga druga pitanja muče obespravljene umirovljenike koji sve manje vjeruju u bolje dane.

“Od budućeg Zakona o MIO, ako uopće bude usvojen, očekivali smo mnogo, a dobili - ništa, točnije, iznimno malo. Prihvatili su neke naše usuglašene zahtjeve, primjerice da se mirovine isplaćuju do petog u mjesecu, pomoć u slučaju smrti umirovljenika, besplatnu rehabilitaciju najugroženijih umirovljenika, sanaciju MIO-a i slično. Međutim, temeljni zahtjev za povećanje mirovina nije prihvaćen, rekao je predsjednik Skupštine Saveza županijskih udruge umirovljenika Federacije BiH Karlo Zelenika...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?