Zastupnici HDZ-a BiH napustili sjednicu Zastupničkog doma PS BiH

Usvojena rezolucija čija je pozadina napad na misu za žrtve Bleiburga

20.05.2020.
u 18:43

Bez nazočnosti I glasova hrvatskih zastupnika Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne I Hercegovine uvojio je
Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima koju su predložili zastupnici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut, kao i zastupnica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Rezolucijom se podsjeća na “fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne Države Hrvatske, milijune žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo i naglašava antifašističku tradiciju bh. naroda”. Prije glasovanja Klub HDZ-HNS tražio je da se sastane Kolegij u proširenom
sazivu i razmotri izmjena ove točke i da ona glasi Prijedlog odluke o prihvaćanju rezolucija i deklaracija Vijeća Europe i Europskog parlamenta koje se odnose na osudu zločina totalitarnih režima u 20. stoljeću. Budući da nisu uvršteni prijedlozi Hrvata o izmjeni rezolucije na način da se raspravlja o svim totalitarnim režimima zastupnici kluba HDZ-a odbili su daljnje sudjelovanje u raspravi te su napustili sjednicu.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Borjana Krišto je u svom izlaganju osudila medijsku i političku hajku na katoličku crkvu i kardinala Vinka Puljića u Sarajevu te okarakterizirala ovu rezoluciju kao pokušaj da se misa za nevine žrtve blajburške tragedije prikaže kao provokacija i pokušaj rehabilitacije ustaštva, a zapravo je ništa drugo doli vrijeđanje vjerskih
obreda, ograničavanje slobode vjeroispovjesti, narušavanje temeljnih ljudskih sloboda pa samim tim i pokušaj zabrane na sjećanje na nevine žrtve. Ovih dana se, kako je upozorila, u Sarajevu udarilo na autonomiju katoličke crkve i na vjerske slobode i osjećaje kako pojedinaca tako i cijelog hrvatskog naroda. Naglasila je da žrtve svih totalitarnih režima imaju pravo
na pijetet.

Također naglasila je kako je zapravo pozadina predložene rezolucije napad na održavanje mise za žrtve Blajburga te je još jednom podsjetila na temeljni ugovor između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine a u kojem između ostalog BiH priznaje Katoličkoj crkvi, i njezinim zajednicama bilo kojega obreda, slobodu vršenja njezina apostolskog poslanja, posebno u onome što se odnosi na bogoštovlje, upravu, učiteljstvo i djelatnost društva. Kazala je i kako je namjera ovakvih tema zapravo da se skrene tema sa afera respiratori, diplome i drugih.

Zastupnik Predrag Kožul u obraćanju je rekao kako samoprozvani antifašisti prijete ISIL-ovskim metodama. Podsjetio je da su zastupnici HDZ BiH u proteklom mandatu pokušavali na dnevni red staviti rezolucije Europskog parlamenta i Vijeća Europe o osudama svih totalitarnih režima u Europi. Također je podsjetio na osudu komunističkih kao i fašističkih i nacističkih režima od strane EU te kazao kako ne postoji snaga u BiH društvu pa ni u PS BiH da se jasno distancira od komunističkih zločina.

Obilježavanje tragedije obilježava se dugi niz godina u četiri zemlje i tek sada je problem obilježavanje u Sarajevu.
Nikola Lovrinović kazao je kako država nema pravo raspravljati o nakani mise te je ova rezolucija pokušaj discipline hrvatskih zastupnika i nametanje krivnje Hrvatima za zločine NDH. Podsjetio je da režim NDH nije bio izraz demokratske volje Hrvata u tadašnje vrijeme te upitao je li vrhunac antifašističkog Sarajeva borba protiv održavanje mise sa 20-ak vjernika.

Istaknuo je kako se o zločinima NDH priča zadnjih 50 godina, ali se o zločinima komunizma ništa nije smjelo govoriti kako tada tako izgleda i danas,te iz tog razloga ne želi sudjelovati u raspravi o rezoluciji sa ovakvim nazivom nego se zalaže za raspravu o svim totalitarnim režimima. Mijo Matanović podsjetio je da je misa najuzvišeniji čin vjere a ova je prikazana za žrtve pobijene bez suda i pokopane bez groba. Ocijenio je da ovakav tekst predložene rezolucije služi u jednodnevne političke svrhe te je izrazio žaljenje što zbog epidemije COVID-19 nije bio u mogućnosti nazočiti svetoj misi. Na kraju je kazao kako uz poštivanje svih žrtava
totalitarnih režima a naročito žrtava komunizma ovakvu rezoluciju neće podržati.

Zastupnica Darijana Filipović ukazala je na sve vidljiviju pojavu ekstremizma u političkom javnom diskursu koja je stvorena ovih dana oko slavljenja svete mise. Ocijenila je to posebno opasnim jer se ne radi o pojedinačnim pojavama nego sveprisutnijem obračunavanju sa neistomišljenicima kroz pokušaj da se stigmatizira i etiketira cijela jedna vjerska skupina katolika i hrvatskog naroda. Pozvala je da se snažno odupremo narativu totalitarizma koji se danas očituje u stalnom stvaranju tenzija i sukoba unutar Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?