Dom naroda PSBiH

Usvojene dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH

 Dom naroda
27.05.2016.
u 12:12

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. Ranije je ovaj zakon usvojio i Zastupnički dom državnog parlamenta.

Predložena je dopuna kojom je predviđeno da povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa za ovjeru svojih odluka i službenih dokumenata u okviru svoje nadležnosti koristi službeni pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH kojoj organizacijski pripada Ured povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

U obrazloženju predloženog zakona navedeno je da su tijekom provođenja odredbi Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH uočeni određeni nedostaci u vezi s obavljanjem administrativnih poslova iz nadležnosti povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, konkretno - pitanje upora pečata za ovjeru odluka i službenih dokumenata povjerenstva. 

Predsjedatelj Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac je tijekom rasprave o predloženom zakonu podsjetio da je 2013. godine tadašnja parlamentarna većina, po hitnom postupku, usvojila izmjene Zakona o sukobu interesa koje su „može se reći, uništile instituciju sukoba interesa na razioni državnih institucija“.

- Uspostavljeno je tijelo za koje u tim izmjenama nije rečeno je li parlamentarno, je li neovisno, što je, pa i do ovog banalnog pitanja koji će pečat koristiti kao posljedica svega toga. Rezultat svega toga na što smo upozoravali prilikom usvajanja zakona, i to po hitnoj proceduri, je ovo što se događa da povjerenstvo za sukob interesa nije u stanju pokrenuti postupak još uvijek - kazao je Genjac.

- Mislim da jedno izuzetno loše rješenje ne može se popraviti manje lošim rješenjem. Izuzetno loše rješenje može se popraviti jedino potpuno novim rješenjem - smatra Genjac.

Dodao je kako je „rješenje pečata malo lošije od ovog stanja u kojem se nalazimo".

- Stanje je potpuno loše, nema instituta, nema odlučivanja, a rješenje pečata na način kako je predloženo pod velikim je upitnikom hoće li uopće riješiti problem - kazao je Genjac.

Izaslanici su po hitnom postupku usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju političkih stranaka, čiji je predlagač Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Ovaj zakon rezultat je rada Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, a izmjene su rađene u skladu s preporukama GRECO-a (Grupa država za borbu protiv korupcije Vijeća Europe).

Izaslanici su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. S obzirom  na to da je Dom naroda usvojio zakon u nešto drugačijem tekstu u odnosu na Zastupnički dom bit će potrebno obaviti usuglašavanje između domova.

Nije prihvaćen zahtjev Kolegija Doma naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, pa će biti razmatran u redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Također, nije prihvaćen ni zahtjev izaslanika Marija Karamatića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH po hitnom postupku te će ga izaslanici razmatrati u redovitoj proceduri.

Predložene dopune odnose se na odredbu kojom su definirani izuzeci za stjecanje prijevremene i starosne mirovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije