Sjednica Zastupnickog doma PFBiH

Usvojeni Prijedlozi zakona o Registru financijskih izvješća i Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji

14.10.2020.
u 15:17

Usvajanjem Zakona o izmjeni Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima i u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, sportskim kolektivima u Federaciji BiH produžen je rok do prvog studenog za podnošenje zahtjeva za otpis dugovanja čime im je, istaknuto je i ovom prilikom, osigurana pomoć u prevazilaženju problema zbog epidemije koronavirusa Covid 19 koji je zaustavio skoro sva sportska događanja i tako sporske klubove ostavio bez značajnih prihoda. 
Predlagatelji ovog zakonskog rješenja koje je usvojeno jednoglasno, su Klubovi zastupnika HDZ BiH-HNS, SDA, DF i SBB-a. U istom tekstu Zakon je početkom mjeseca usvojio i Dom naroda Parlamenta F BiH. Na sjednici Zastupničkog doma koji je zasjedao u hotelu Hills na Ilidži zbog osiguranja dovoljno prostora za poštivanje epidemioloških mjera, nije bilo potpore da se po žurnoj proceduri raspravlja o Zakonu o dupuni Zakona o komisiji za vrijednosne papire te će se o ovom kao i o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika financijskih usluga raspravljati na nekoj od idućih sjednica ovog doma.

Zastupnici su tijekom jučerašnjeg zasjedanja usvojili Prijedloge zakona o Registru financijskih izvješća kao i Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji. Kako su naglasili predstavnici Ministarstva financija F BiH koji su predlagatelji oba zakonska rješenja, o Zakonu o računovodstvu i reviziji vodila se široka javna rasprava i on donosi mnoštvo novina u odnosu na postojeće zakonsko rješenje koje, naglasila je Jelka Milićević, nije mijenjano od donošenja Zakona o reviziji i računododstvu u F BiH. 

"Mi smo u predloženi zakon ugradili sve kvalitetne prijedloge koje smo dobili, počevši od poslodavaca kako bismo dobili jedno kvalitetno zakonsko rješenje, u skladu s europskim standardima jer ovaj kao i Zakon o Registru financijskih izvješća reformski su zakoni“, istaknula je Jelka Milićević, federalna ministrica financija. Najviše rasprave bilo je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima. Nakon brojnih iznesenih zamjerki, ovaj Zakon nije dobio potporu zastupnika. Za njega je ruku diglo tek 13 zastupnika. 

Na početku sjednice, Zastupnički  dom Parlamenta FBiH usvojio je zaključak, po kojem je podržao inicijativu zastupnicde Alme Kratine o osnivanju Vijeća za djecu FBiH BiH kao međuresornog savjetodavnog, stručnog i koordinacijskog tijela Vlade FBiH s ciljem sveobuhvatne zaštite dječijih prava. Vijeće će djelovati pri Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, a u njegov će rad biti uključeni članovi akademske zajednice, mjerodavni stručnjaci, socijalni radnici, pedagozi, kao i predstavnici iz resornih ministarstava koji se bave navedenom problematikom. Cilj je na jednom mjestu sagledati i unaprijediti prava djece koja su svakodnevno i na brojne načine ugrožena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije