alternativne sankcije

Najviše osuđenih zatvor mijenja radom za opće dobro u USŽ

dgsdg
26.03.2016.
u 16:27

Trajanje takvog rada je najmanje 10, a najviše 90 dana - kaže ministrica pravosuđa Unsko-sanske županije Sabina Beganović

- Rad za opće dobro na slobodi je kaznena sankcija koju izriče sud, imajući u vidu težinu kaznenog djela. Radi se o zamjeni kazne zatvora osobama osuđenim do jedne godine zatvora, uz pristanak osuđenog, radom u nekom od 17 poduzeća s kojima je Županijsko ministarstvo pravosuđa Unsko-sanske županije potpisalo ugovore. Trajanje takvog rada je najmanje 10, a najviše 90 dana - kaže ministrica pravosuđa Unsko-sanske županije Sabina Beganović. Alternativna sankcija - rad za opće dobro na slobodi u europska zakonodavstva ugrađena je uglavnom osamdesetih godina prošlog stoljeća, a u BiH 2003. godine. - Primjena je počela prije pet godina. Mada je u posljednje dvije godine evidentan pad primjene ove sankcije, Unsko-sanska županija je po dosadašnjim rezultatima vodeća - naglašava ministrica Beganović, dodajući da je dosad izrečeno 149 takvih presuda. Iskustva poslodavaca kod kojih su dosad upućivane osobe na rad za opće dobro na području USŽ-a uglavnom su pozitivna, a osuđenici su se prilagođavali radnom okružju i obavljali radne obveze na koje su raspoređeni. Primjenom alternativne sankcije -  rada za opće dobro na slobodi doprinosi se rasterećenju zatvorskih kapaciteta i uštedama proračunskih sredstava, a kroz društveno koristan rad i resocijalizaciji osuđenih osoba, javlja RTV Cazin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?