VLADA HBŽ

Utemeljenje Stručne službe za upravljanje razvojem i europskim integracijama

vlada hbz
22.07.2016.
u 16:42

Vlada HBŽ je donijela Uredbu o utemeljenju Stručne službe za upravljanje razvojem i europskim integracijama. Služba se utemeljuje kao posebna samostalna stručna služba županijske Vlade Hercegbosanske županije sa sjedištem u Livnu

Vlada Hercegbosanske županije održala je u petak svoju 44. sjednicu na kojoj je, između ostalih, razmatrala Prednacrt zakona o Razvojnoj agenciji Hercegbosanske županije te donijela Uredbu o utemeljenju Stručne službe za upravljanje razvojem i europskim integracijama.

Javna ustanova se osniva za obavljanje neprofitabilnih djelatnosti planiranja i upravljanja razvojem resursima, stvaranju pretpostavki za razvojni poduzetnički ambijent, poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva, poticanje gospodarske i izravne konkurentnosti, formiranje kreditno-jamstvenog fonda za poticanje i razvitak poduzetništva, a sve u cilju stalnog povećanja zaposlenosti u Hercegbosanskoj županiji i unaprjeđenje infrastrukture, te kvalitete življenja uopće. 

Osnivač Agencije je Hercegbosanska županija- Skupština Hercegbosanske županije, a osnivačka prava i dužnosti u ime osnivača obavlja Vlada Hercegbosanske županije s ograničenjima utvrđenim ovim Zakonom, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlada HBŽ-a. 

Isto tako, Vlada je donijela Uredbu o utemeljenju Stručne službe za upravljanje razvojem i europskim integracijama. Služba se utemeljuje kao posebna samostalna stručna služba Vlade Hercegbosanske županije sa sjedištem u Livnu koja obavlja stručne poslove za planiranje, upravljanje razvojem i europskim integracijama. U cilju unaprjeđenja svog rada i razmjenom iskustava Služba će ostvarivati suradnju s odgovarajućim službama drugih županija, Federacije BiH, Republike Srpske i BiH.

Na današnjoj sjednici, razmatran je i Program rada Vlade Hercegbosanske županije za 2016. godinu. Program donosi programski normativni i tematski dio svakog ministarstva i uprave, te su u njima utvrđeni zadatci, nositelji aktivnosti, rokovi u kojima će se navedene aktivnosti izvršiti, kao i mjere koje će u zadanim okvirima poduzimati Vlada Hercegbosanske županije, odnosno županijska ministarstva i uprave.

Vlada je donijela Odluku o davanju ovlasti Ministarstvu gospodarstva da nakon dobivanja mišljenja općinskih vijeća Livna i Tomislavgrada sklopi Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroparka u cilju proizvodnje električne energije na lokaciji Ivovik u općinama Livno i Tomislavgrad s VE Ivovik d.o.o. Sarajevo.

Vlada je donijela rješenja o imenovanju i Odluku o raspisivanju Javnog natječaja za radna mjesta državnih službenika za 11 rukovodećih radnih mjesta tijela, službi, uprava, agencija, ureda i direkcija Vlade Hercegbosanske županije. Prema Odluci, zahtjevi za raspisivanje Javnih natječaja Agenciji za državnu službu – odjeljenju u Livnu trebaju započeti od 26. kolovoza 2016. godine.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Odluku o subvencioniranju linija javnog prijevoza za 2016. godinu kojom se odobrava subvencioniranje troškova prijevoza putnika na putnim pravcima javnog prijevoza Drvar-Bosanskog Grahovo-Livno i Glamoč-Livno u oba smjera od 50 posto redovite cijene prijevoza. Sredstva za financiranja troškova prijevoza iz ove Odluke planirana su u Proračunu Hercegbosanske županije u iznosu od 36.000,00 maraka.

Donijeta je i Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih transfera „Subvencije za veterinarstvo“ utvrđenim Proračunom Hercegbosanske županije za 2016. godinu u iznosu od 100.000,00 maraka, a koji će se izvršavati kvartalno sukladno razini ostvarenih prihoda..

Također, Vlada je donijela Odluku o odobravanju financijskih sredstava iz Tekuće pričuve Proračuna Hercegbosanske županije za 2016. godinu u ukupnom iznosu od 5.000,00 maraka Ministarstvu financija Hercegbosanske županije u svrhu pomoći radu Duhovno humanitarne udruge „Kap ljubavi“ iz Tomislavgrada. U dijelu sjednice donesena je Odluka o odobravanju financijskih sredstva u iznosu od 1.500,00 maraka u svrhu isplate pomoći Udruženju stočara proizvođača mlijeka i mesa „Feniks“ iz Drvara za nabavu dva motora za dva laktofriza od po 300 litara.

Razmatrano je Izvješće o radu stručnog povjerenstva o predmetu utvrđivanja uvjeta koje moraju ispunjavati farme i uvjeta za zaštitu i dobrobit životinja na farmama i doneseno je Rješenje o pravima na naknadu, visini naknade i naknadu.

Razmatrano je Izvješće o realizaciji Programa dodjele i kriterija raspodijele sredstava za sufinanciranje udruga građana iz Proračuna Hercegbosanske županije za 2015. godinu.

Tijekom sjednice razmatran je i usvojen prijedlog Operativnog plana za implementaciju Strategije razvoja Hercegbosanske županije 2016.-2018. godina.

Vlada je donijela i Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava Ostale potpore pojedincima-pripravnici utvrđenog Proračunom Hercegbosanske županije za 2016. godinu u Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije. Sredstva iz ove Odluke u iznosu od 700.000,00 maraka mogu se koristiti samo za utvrđenu namjenu sukladno odredbama Zakona o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije u 2016. godini. Tom Odlukom planira se da u tijelima Vlade Hercegbosanske županije oko 70 vježbenika obavi pripravnički staž.

Donesena je Odluka o transferu sredstava Zavodu za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije za djelatnike JP RU „Tušnica“. d.o.o. Livno i to za razdoblje 1.1.2016.-31.7.2016. godine. Za svaki naredni mjesec tekuće godine po dostavljenom zahtjevu JP RU „Tušnica“ sredstva će se transferirati Zavodu za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije i planirana su u Proračunu Hercegbosanske županije za tekuću godinu.

Donijete su i odluke o odobravanju skromnih financijskih sredstava za potpore u radu i aktivnostima sestrama Franjevkama „Krista Kralja“ iz Livna, Košarkaškom klubu „Borac“ iz Drvara,  Udruženju građana „Jezerac“ , Malonogometnom klubu „Seljak“, Športskom društvu „Šujica-šport“, Zakladi „Dr Franjo Nevistić“ Zagreb kao financijska potpora za obnovu sportske dvorane u osnovnoj školi u Šujici, Nogometnom klubu „Kamešnica“ iz Podhuma, Biciklističkom klubu „Livno“ iz Livna, Hrvatskom nogometnom klubu „Tomislav“ iz Tomislavgrada i Kupreškoj udruzi mladih, kao financijska potpora za organiziranje festivala alternativne glazbe „Kupres play“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije