izvješće FIA-e pokazalo

Utjecaj pandemije koronavirusa: U FBiH ugašeno gotovo 600 tvrtki

ilustracija
19.07.2021.
u 21:51

Više od 3.000 tvrtki u Federaciji BiH nema zaposlenih radnika, a njih gotovo 600 prestalo je postojati tijekom pandemije koronavirusa, pokazalo je izvješće Financijsko-informatičke agencije (FIA).

Naime, FIA je pripremila analizu utjecaja pandemije koronavirusa na poslovanje privrednih društava u FBiH. Analiza je pokazala kako su gospodarska društva pretrpjela negativne posljedice usljed zatvaranja i smanjene ekonomske aktivnosti.

Tako su na kraju 2020. na tržištu FBiH poslovale ukupno 23.244 tvrtke, što je za 584 manje nego 2019. godine. Analiza pokazuje smanjenje broja zaposlenih od 16.704 (4,57 posto) u gospodarskim društvima u Federaciji BiH u 2020. u odnosu na prethodnu godinu, piše Avaz. 

- U poslovnoj 2020. financijska izvješća dostavila su 34.744 obveznika, dok 19.163 nisu predala svoje financijsko izvješće, a 3.049 gospodarskih društava koja su izvršila zakonsku obvezu predaje financijskih izvješća za 2020. godinu prezentirala su nula zaposlenih radnika - navodi se u analizi.

Ekonomist Faruk Hadžić je kazao kako je jasno da je pandemija koronavirusa ostavila ozbiljne posljedice po bh. ekonomiju.

- To se i bez analize može vidjeti, i prema broju aktivnih poduzeća koja su podnijela završni račun. Na ovaj način se ustvari direktno pokazuje realno stanje gospodarstva u BiH, što se umnogome razlikuje od ukupnog broja registriranih poduzeća, jer mnoge tvrtke nisu u prilici ugasiti se - naglasio je Hadžić.

Dodao je da zbrojni indikatori ne moraju nekad pružiti preciznu sliku.

- Jer prema njima ne znamo koliko je zaista poduzeća bilo u teškoćama, a koliko je unaprijedilo poslovanje. U svakom slučaju, poslovni ambijent se treba pod hitno unaprijediti kroz brže procedure registracije i zatvaranja poduzeća te smanjenja poreznih opterećenja, kako bi se dodatno omogućilo investiranje u našu državu - zaključio je Hadžić.

- Vrijednost poslovnih prihoda koje su gospodarska društva u FBiH ostvarila u 2020. za pet milijardi maraka manja je nego 2019. godine. Dominiraju prihodi ostvareni na domaćem tržištu, dok prihodi od izvoza bilježe pad - navodi se u analizi FIA-e.

Dodaje se da su tvrtke koje posluju u hotelijerstvu i ugostiteljstvu pretrpjele najteže posljedice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?