zasjedalo povjerenstvo

Referendum u RS će iznositi 1,4 milijuna KM

glasovanje
15.08.2016.
u 14:27

Povjerenstvo za provođenje referenduma u Republici Srpskoj o 9. siječnja kao Danu RS-a utvrdila je danas izgled glasačkog listića i materijala, zapisnika lokalnih glasačkih odbora i članova Povjerenstva. 

- Pripremljeni su dokumenti prema Vladi RS-a kada su u pitanju troškovi održavanja referenduma te je od Središnjeg izbornog  povjerenstva BiH zatraženo dostavljanje konačnog biračkog popisa - potvrdio je predsjednik Povjerenstva za provođenje referenduma u RS-u o 9. siječnja kao Danu RS-a Siniša Karan, javlja Fena.

Na prvj sjednici Povjerenstva za provođenje referenduma, održanoj danas u Banjoj Luci, usvojen je i financijski plan, a okvirno će za ovaj posao trebati oko 1,4 milijuna KM.

Predstoji imenovanje lokalnih povjerenstava za provođenje referenduma, a u sav posao, procjena je, bit će uključeno oko 15.000 ljudi.

-Bit će uključeni ljudi koji su već imenovani u izborni proces kroz općinska i gradska izborna povjerenstva - dodao je Karan.

Pripreme za održavanje referenduma obavljaju se, kaže, gotovo tehnički isto kao i za izbore, a ovo je at-hoc povjerenstvo, čiji rad prestaje nakon izjašnjavanja građana na ovom referendumu koji je savjetodavnog karaktera i formalno-pravno takve odluke ne moraju obvezivati Narodnu skupštinu RS-a.

On nije isključio mogućnost da supervizor za Brčko Distrikt ne dozvoli da građani distrikta budu uključeni u referendum o 9. siječnja kao danu RS-a.

Preko Predstavništava RS-a bit će otvorena i mjesta za glasovanje građana s državljanstvom BiH, odnosno RS-a u inozemstvu.

Poteškoće s kojima su se susreli u radu su, kaže Karan, kratko vrijeme za organizaciju referenduma, pa i za javne nabavke kada su u pitanju glasački listići te će se, vjerojatno, ići na skraćene procedure nabavke.

Karan je ustvrdio kako postoji više ustavno-pravnih elemenata koji ne mogu osporiti legalnost referenduma u RS-u o danu tog bh. entiteta, a nakon skupštinske odluke provedene su sve procedure i utvrđeno da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Predsjednik Povjerenstva za provođenje referenduma u RS-u o 9. siječnja kao Danu RS-a tvrdi da ne strahuje od male izlaznosti građana na referendumu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?