Poljoprivreda

Uvodi se plavi dizel kao pomoć bh. poljoprivredi

seljaci, prosvjed, poljoprivrednici (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
20.11.2014.
u 09:45

Udruge poljoprivrednika blokiraju carinske terminale zbog uvoza mlijeka

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH trebao bi danas razmotriti nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH koji se odnosi na takozvani plavi dizel. Kako je priopćeno iz ove institucije, na izvanrednoj sjednici trebale bi biti analizirane mogućnosti uvođenja dodatnih mjera iz nadležnosti Upravnog odbora UNO-a u vezi sa zaštitom domaće poljoprivredne proizvodnje. Najvjerojatnije će donijeti odluku o smanjenju trošarina na dizel gorivo koje će se pod egidom “plavi dizel” kasnije po osjetno nižoj cijeni prodavati poljoprivrednicima te na taj način im pomoći u razvoju domaće proizvodnje. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac očekuje, kako prenosi agencija Srna, da će povoljno biti riješena većina zahtjeva mljekara koji od 12. studenog drže u blokadi carinske terminale, a početkom tjedna su im se pridružili i uzgajivači svinja. Predstavnici mljekara i uzgajivača svinja nastavili su s blokadom carinskih terminala jer, kako su priopćili, nisu zadovoljni zaključcima koji su izneseni na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH o zaštiti domaće proizvodnje. Najviše mljekari i poljoprivrednici očekuju od Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH koja se treba, kako je kazao Usorac, izjasniti o pitanjima koja su u njihovoj nadležnosti - ukidanje tri granična prijelaza za uvoz namirnica životinjskog podrijetla, uvođenje plavog dizela, određivanje najnižih cijena za uvoznu robu, izjednačavanje pristojbi pri uvozu i kontrola uvoza.

- Kada je riječ o određivanju duljeg roka za otplatu kredita kod razvojnih banaka, za to je potrebna odluka entitetskih vlada - rekao je Usorac.

Danas u 11 sati u Gradišci bit će sazvana sjednica upravnih odbora udruženja mljekara, svinjara i ostalih poljoprivrednih udruženja. Spomenimo da je Vijeće ministara BiH iskazalo razumijevanje za položaj poljoprivrednika.

Zbog toga su pozvali sva mjerodavna tijela u BiH da, u koordinaciji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dodatno i detaljno razmotre postojanje pravne osnove za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje definirane odlukom o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza i odlukom o postupku i načinu utvrđivanja antidampinške i kompenzacijske dažbine te da o nalazima i mogućim rješenjima informiraju Vijeće ministara BiH u što kraćem razdoblju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?