Livno

Uvodi se smjer poljoprivredno-prehrambenog tehničara

19.02.2016.
u 07:00

Uprava Srednje strukovne škole “Silvije Strahimir Kranjčević” u Livnu odavno je shvatila da se nalazi na tržištu te potencijalne učenike pokušava privući zanimanjima koja će im omogućiti zaposlenje, a ne popunjavanje kategorije nezaposlenih na zavodu za upošljavanje. S više praktične nastave i uvođenjem novog smjera žele doprinijeti razvoju poljoprivrede koja je već uvrštena u strategiju razvoja HBŽ. U tome će im pomoći Vlada HBŽ i UNDP kroz projekt “Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u HBŽ”. U HB županiji koja svoj razvoj, uz obnovljive izvore energije, temelji i na poljoprivredi, prosječna starost onih na kojima sada počivaju poljoprivredna gospodarstva je 55 do 60 godina, pokazalo je istraživanje UNDP-a, a kako nitko ne obrazuje mladi kadar kojim bi se ta slika promijenila, UNDP je s radošću dočekao prijedlog premijera HBŽ Draška Dalića da uloži dio sredstava namijenjenih županiji od Fonda UN-a za ljudsku sigurnost upravo u ovu školu.

- Došli smo kako bismo razgovarali o uvođenju smjera poljoprivrednog tehničara u SSŠ, ali i u projekte koje UNDP realizira u svih šest općina, kazao je Dino Kabiljagić, službenik RU UNDP Bihać. UN-ova agencija opremit će kabinet, laboratorij i osigurati plastenik s navodnjavanjem. Tako će od jeseni poljoprivredni tehničari uzgajati povrtne kulture, kuhari od njih pripremati jela, a konobari ih posluživati. No, tu nije kraj, kazao je ravnatelj SSŠ Saša Grabovac: - Kada steknemo malo iskustva i ta veza između povrtnjaka i kuhinje se uhoda, cilj nam je otvoriti mini pučku kuhinju u kojoj bi pet do deset socijalno ugroženih livanjskih obitelji imalo jedan obrok dnevno od učenika i djelatnika SSŠ. Jednostavno želimo vratiti nešto zajednici iz koje dolazimo. A kada zakupe parcelu u Livanjskom polju radi širenja proizvodnje i obuke učenika, ona bi mogla prerasti u pravu pučku kuhinju za više korisnika socijalne pomoći u Livnu. Novi smjer u SSŠ u Livnu ima punu potporu premijera Dalića zbog razvoja poljoprivrede, kao i kadra koji je potreban siranama, ali i budućeg Županijskog veterinarskog zavoda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?