UNO BIH

Uvoz robe s interneta u vrijednosti do 300 KM bez carine uskoro

13.03.2018.
u 16:05

Odluka Vijeća ministara o ostvarivanju prava na oslobađanje uvoznih i izvoznih carina zbog usklađivanja carinskih propisa s propisima Europske unije još uvijek nije zaživjela, a kako navode iz Uprave za neizravno oporezivanje, njezina primjena očekuje se uskoro, piše Večernji list BiH. 

Riječ je o odluci kojom se fizičkim osobama omogućava naručivanje robe iz inozemstva u vrijednosti do 300 KM bez plaćanja carinskih dažbina (trenutačno se dažbine plaćaju na sve pakete skuplje od 50 KM). Tako će primjena ove odluke omogućiti povećanje narudžbi preko interneta, a njezini inicijatori su UNO BiH te javna poštanska poduzeća u BiH na čelu s Hrvatskom poštom Mostar. Naime, na tržištu BiH je 2,9 milijuna korisnika interneta, što je oko 82 posto populacije. Unatoč velikom broju korisnika, prema podacima Centralne banke BiH, svega osam posto njih koristi internet za plaćanje i kupnju. Razlog tomu su trenutačni tržišni propisi koji otežavaju situaciju jer je za sve usluge iznad 50 maraka internetska kupnja podložna dodatnom oporezivanju. Kako bi se stanovništvu Bosne i Hercegovine omogućili povoljniji uvjeti kupnje na internetu, inicirano je donošenje odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje uvoznih i izvoznih carina.

Nova odluka stupanjem na snagu obradovat će i putnike jer će biti oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina za robu u svojoj osobnoj prtljazi do 600 maraka. Trenutačno je taj prag 200 maraka. Tako je i s paketima koji građanima, bez plaćanja, pristižu od drugih osoba iz inozemstva. Prag je podignut u vrijednosti do 90 maraka. Ipak, ova odluka najviše će značiti bh. gospodarstvenicima koji uvoze strojeve i postrojenja za proizvodnju, a koji trenutačno plaćaju carinu i do 10 posto iznosa vrijednosti robe. - Primjenom ove odluke gospodarstvo će biti oslobođeno od plaćanja carine na uvoz opreme i strojeva za proizvodnju bez obzira na to odakle je podrijetlo tih strojeva. Naravno, pod uvjetom da tih strojeva nema u Bosni i Hercegovini i da su to strojevi koji se odnose na proizvodnju za registriranu djelatnost - objasnili su ranije iz UNO-a BiH. Ovakva odluka će u značajnoj mjeri potaknuti gospodarstvbenike na modernizaciju svoje opreme i proizvodnje, ali i omogućiti podizanje konkurentnosti privatnog biznisa. Razlog zbog kojeg se nove tarife još ne primjenjuju su zakonske procedure koje još nisu privedene kraju.

- Vijeće ministara BiH usvojilo je odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina. Primjena ove odluke počinje osmog dana od dana objave u Službenom glasniku BiH. Odluka je spremljena na tri jezičke verzije, upućena Uredu za zakonodavstvo BiH i nakon toga treba biti potpisana u Vijeću ministara BiH te proslijeđena na objavu u Službeni glasnik BiH. Kada ova odluka bude objavljena u Službenom glasniku BiH, njezina primjena počinje osmog dana od dana objave. Očekujemo kako će to biti u najskorije vrijeme - kazao je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Kovačević je napomenuo kako će odluka vrijediti za onu robu za koju bude vidljivo kako je namijenjena za vlastite potrebe. - Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti kako je ta roba namijenjena daljnjoj prodaji u BiH - zaključio je Kovačević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?