PREGOVORI U HNŽ-u

Uz izbor ravnatelja policije, imenovati i njegovog zamjenika

Vlada HNŽ
27.01.2014.
u 09:30

Jedino tijelo vlasti koje još uvijek funkcionira jest Skupština HNŽ-a

Još od kolovoza prošle godine Vlada HNŽ-a je u blokadi. Osim odluka o koeficijentu plaća i podizanja kredita od 14 milijuna maraka za izmirenje obveza u proračunima, ništa značajnije se nije dogodilo. Vlada je ‘osuđena’ na telefonske sjednice, a političke stranke i dalje ne mogu naći model za rješenje gorućeg pitanja - izbor ravnatelja policije HNŽ-a. Iako je Neovisni odbor odlučio kako je Dragan Brkić najbolji kandidat za ovu dužnost, bošnjačka strana i dalje ne želi prihvatiti ovaj stav struke.

Tvrdi stavovi

Ultimativno se traži da ovo mjesto pripadne bošnjačkom kadru, te da Neovisni odbor promjeni svoju odluku. U tom slučaju, politika bi se izravno umiješala u ove procedure, a postojanje Neovisnog odbora bi izgubilo smisao. - U pregovorima koji su se vodili predlagano je i da se uvede dužnost zamjenika ravnatelja policije, te da se na taj način riješi problem. Bošnjačka strana je odbila i takvu mogućnost iz početka, ali se nadamo kako bi uskoro moglo doći do približavanja stavova - rekao nam je jedan od sudionika pregovora. I dok su ranije pregovori održavani skoro na redovnoj bazi, danas su oni skoro zamrli. Naši sugovornici nisu se mogli izjasniti kada bi pregovori mogli biti nastavljeni, a pitanje je ima li više uopće volje za pregovaranjem. - Što smo bliže izborima, teže ćemo doći do rješenja. Cijela priča se namjerno radikalizira i otvaraju se novi problemi. Nekome je u interesu preplašiti svoje birače, a ne rješavati probleme koje imamo - zaključuje jedan od naših sugovornika koji ne očekuje da će ijedan problem u HNŽ-u riješiti prije općih izbora ove godine.

Sjednica Skupštine

Jedino tijelo vlasti koje još uvijek funkcionira jest Skupština HNŽ-a. Ona bi ponovno trebala uskoro zasjedati, a jedna od odluka će biti preuzimanje troškova prijevoza za prosvjetne djelatnike u osnovnim školama HNŽ-a. O usvajanju proračuna još uvijek nitko ne govori jer je on još uvijek u fazi nacrta. Kada se govori o HNŽ-u, Mostar je svakako nezaobilazan. Kao i na županijskoj razini, ni u Mostaru se ne nazire skoro rješenje problema. Pregovora lokalnih dužnosnika više nema, čekaju se izbori. - Pregovora i kontakata nema već neko vrijeme. Mi i dalje smatramo kako nema niti jednog razloga da Mostar ima poseban status u odnosu na ostale gradove i općine - rekli su nam u HDZ-u BiH. Stječe se dojam kako sve stranke čekaju izbore kako bi odmjerile snage. Naravno, samo je pitanje hoće li se steći uvjeti za održavanje izbora. Ni u to više nitko nije siguran.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije