Korištenje dronova

Uz kupnju novih dronova cilj se približiti europskim standardima

31.05.2016.
u 10:00

Federalna uprava Civilne zaštite u akcijama spašavanja sve više koristi dronove, pri čemu su zadovoljni prvim rezultatima, javlja Al Jazeera. No, potencijalni problem je to što korištenje dronova u Bosni i Hercegovini još nije zakonski regulirano. A koliko su dronovi važni, pokazuje uništavanje protutenkovske mine u blizini Sarajeva.

Prije eksplozije, članovi Federalne uprave Civilne zaštite dronom provjeravaju cijeli teren kako bi se uvjerili da nema civila. Nakon uništavanja, dronom provjeravaju je li sve sigurno za uklanjanje ostataka. Kažu da im nova praksa znatno olakšava posao i čini ga sigurnijim.

- Konkretno, da bismo ovu površinu učinkovito nadzirali sa zemlje,bilo bi nam potrebno šest ljudi. Ovdje smo to uradili s dva čovjeka i operaterom drona, objasnio je Sead Vrana iz Civilne zaštite. U Agenciji za civilno zrakoplovstvo rečeno je da će do kraja godine biti izrađen propis kojim će biti definirano korištenje dronova, o čemu razgovaraju predstavnici sigurnosnih agencija, zrakoplovne industrije i operatora letjelica.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak istaknuo je da se budućim pravilnikom o Civilnoj zaštiti korištenje dronova mora maksimalno pojednostaviti. Naprimjer, mora se znati na kojim se visinama može raditi, gdje...

- U blizini zračnih luka, nekih posebnih i čuvanih objekata potrebno nam je dobivanje posebnih dozvola da bismo ikako letjeli. Pogotovo u našem poslu moramo imati tu dozvolu, doslovno rečeno, “jučer”, istaknuo je Solak za AJB. Dodaje da Federalna uprava Civilne zaštite planira nabavljati i veće letjelice. Cilj im je približiti se europskim standardima, gdje je ova oblast zakonski uređena i prepoznata kao višestruko korisna.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije