Široki Brijeg

Uzgajivači smilja podržali novu inicijativu

14.07.2016.
u 08:00

Na inicijativnom sastanku održanom u prostorijama Vijeća mladih Široki Brijeg u desnom tornju kina Borak u Širokome Brijegu, 41 uzgajivač smilja s područja Širokog Brijega dao je potpis i suglasnost da se što prije krene u pravno i formalno pokretanje Ceha malih i srednjih proizvođača smilja grada Širokog Brijega. - Nekoliko malih i srednjih proizvođača dogovorilo se da pokrenemo inicijativu kako bismo osnovali ceh. Razgovarao sam s odvjetnikom i drugim osobama koje su me uputile na daljnje korake i, evo, došlo je do priče o malo većem udruživanju. Mi smo očekivali tu 10 do 15 uzgajivača, a 41 uzgajivač smilja se potpisao i dao pristanak da krenemo formalno i pravno u osnivanje ceha, izjavio je pokretač inicijativnog sastanka Josip Zelenika.

Na sastanku se raspravljalo o trenutačnim otkupnim cijenama smilja u Hercegovini te o svojevrsnom monopolu otkupljivača smilja koji su se ujedinili te oborili cijene otkupa. Jedan od ciljeva Ceha malih i srednjih proizvođača smilja, osim zaštite, jest i prikupljanje podataka o količini zasađenog smilja na području Širokog Brijega jer smatraju da, kada bi raspolagali tim brojkama, u konačnici bi lakše mogli dogovoriti otkup i cijenu smilja. Tijekom sastanka mnogi uzgajivači smilja su najavili da će se cehu pridružiti i njihovi prijatelji te rodbina koji se bave ovom granom poljoprivrede, a svakako se i ostali uzgajivači smilja s područja Širokog Brijega mogu javiti na mail: cehproizvodjaca.smilje.sb@gmail.com. Sljedeći sastanak je planiran za sljedeći tjedan, a tjedan dana iza toga planirana je osnivačka skupština koja će se vrlo vjerojatno održati u kinu Borak ili Narodnoj knjižnici. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?