Komemoracija za Milana Bandića

Bandićev najbolji prijatelj: Ostavio si Zagreb u kojem je lijepo i sigurno živjeti

02.03.2021.
u 11:01

Komemorativnom skupu, uz obitelj i suradnike te predstavnike Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, prisustvovat će i predstavnici političkog i društvenog života, prijatelji, kolege i znanci

Uzagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u 11 sati održava se komemoracija za Milana Bandića. Komemorativnom skupu, uz obitelj i suradnike te predstavnika Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, prisustvovat će i predstavnici političkog i društvenog života, prijatelji, kolege i znanci.

Na početku komemoracije Zagrebačka filharmonija izvest će Adagio for Strings Samuela Barbera. Oproštajne govore o iznenadna preminulom gradonačelniku, gospodinu Milanu Bandiću održat će Ratko Maričić, dugogodišnji prijatelj gradonačelnika, Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica kulture i Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba. Nakon toga uslijedit će glazbeni broj Zagreb, tak imam te rad te kratki video o životu i djelu gradonačelnika Bandića. Voditelj programa je Dražen Siriščević, a komemoracija će se održati uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji. Iz Gradske uprave građanima je poslan apel da se pridržavaju epidemioloških mjera. 

Tijek komemoracije pratite ovdje: 

11:45 – Na kraju komemoracije uslijedio je glazbeni broj Zagreb, tak imam te rad te kratki video o životu i djelu gradonačelnika Bandića, a završena je dugim pljeskom preminulom gradonačelniku. 

11:35 – Jelena Pavičić Vukičević koja obnaša dužnost gradonačelnika grada Zagreba također je održala govor. 

– Danas trebamo biti ponosni i slaviti ispunjenje jednog velikog života, neponovljivog djela. Istovremeno ne možemo sakriti tugu jer se nikada više nećemo moći smijati njegovom društvu. Napustio nas je jedan od najvećih među nama. Političar koji je svojim djelovanjem obilježio našu suvremenu povijest, a svojim talentom i umijećem ostao najveći nakon utemeljitelja hrvatske države Franje Tuđmana što mu priznaju čak i mnogi politički neistomišljenici. Uvijek je imao vremena ljubavi i strpljenja za čovjeka i njegove potrebe. Nije se štedio, kalkulirao, nije se osvrtao na kritike niti na podmetanja. Živio je za Zagreb. Za naš grad davao je cijeloga sebe, svoje zdravlje, svoje vrijeme, svoj život. Davao je sebe u hrvatsku metropolu i izgorio za nju – kazala je Pavičić Vukičević. 

– Teško da ćemo ikada više imati gradonačelnika poput njega koji će toliko suživjeti sa svojim gradom i davati toliko za njegov boljitak – rekla je. 

– Dragi Milane, znamo da si otišao na bolje i plemenitije mjesto koje si zaslužio. Otišao si ponosno, nepobjediv, koraačajući ulicama svoga Zagreba. Smrt te iznenadno istrgla od tvoje obitelji, grada, stranke koju si stvorio i Hercegovine. Odvojila te od tvojih sugrađana koji su ti šest puta dali povjerenje i smatrali te istinskim prijateljem. Bio si čovjek i humanist, političar i lider koji povezuje, a ne dijeli... – dodala je. 

11:30 – Pročitani su izrazi sućuti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, ali i premijera Andreja Plenkovića.

11:21 – Govor je održala i ministrica Nina Obuljen Koržinek koja je obitelji Milana Bandića u ime Vlade izrazila sućut. 

– Podupirali smo razvoj hrvatskog glavnog grada, realizirali brojne projekte. Naročito treba istaknuti ulaganja koja smo realizirali za predsjedanje Vijećem EU kojem se i on tako jako veselio. Kao ministrica zadužena za kulturu često sam se susretala s gradonačelnikom. Bili smo upućeni jedni na druge, dijelili smo odgovornost za upravljanje nekolicinom ustanova kao i slučaj s HNK u kojem smo puno puta dijelili mjesto u svečanoj loži, a danas se u njemu od njega opraštamo. Milan Bandić je svojom neiscrpnom energijom i predanošću snažno obilježio grad u svim područjima života. Mnogi će ga sugrađani pamtiti po jednostavnosti i pristupačnosti – kazala je Obuljen Koržinek. 

– Dan Milana Bandića uvijek je trajao dulje od uobičajenog ili prosječnog. Svi koji su ga poznavali sjećat će ga se po neiscrpnoj energiji, po želji da uvijek bude pristupan – kazala je. 

11:10 – Ratko Maričić prvi je održao govor. 

– Milana sam upoznao u ono vrijeme kada se kod nas puno razgovaralo na sastancima i puno planova donosilo. Spominjem to zato jer je Milan jednom prilikom na sastanku s govornice sve nas pozvao: Pa imate li vi taj plan od lani. Imamo, rekli smo. E pa onda idemo sada raditi, rekao nam je – počeo je svoj govor Maričić te dodao kako je Bandić uvijek volio delati. 

– On nije bio samo gradonačelnik. Kada su svi bježali iz kruga socijaldemokracije, on je okupio ljude i osnovao socijaldemokratsku partiju grada Zagreba. Nama koji smo u tome sudjelovali činilo se jednostavno. Iskrsli iz pepela pomalo smo u Zagrebu ušli u Skupštinu i pod Milanovim vodstvom postali smo vladajuća struktura grada. Milan je radio zajedno s nama i na jačanju SDP-a Zagreba i na rješavanju problema grada Zagreba. Uspješno, jer da nije bilo uspješno ne bi ga građani ponovno birali i birali. Milan je volio Zagreb. Iako je u šest mandata bio gradonačelnik nije smatrao da je Bogom dano da to bude tako. Smatrao je da je izabran da služi gradu i njegovim građanima. Zagreb je za njega bio ne samo grad nego su to za njega bili ljudi. Milanova ljubav prema ljudima je nešto što je nosio kao osobinu od Boga danu. Ljudi su Milana voljeli i to više oni koji su ga više poznavali. U temelju Milanove ideologije bio je čovjek sa svim svojim potrebama – kazao je Maričić. 

– Milane prijatelju, Zagrepčani i Zagrepčanke sa sjetom će te pamtiti, ne samo oni koji su te birali nego i generacije koje dolaze jer si im ostavio Zagreb u kojem je lijepo i sigurno živjeti – kazao je najbolji Bandićev prijatelj.

11:02 – Komemoracija je počela, a ispred zgrade HNK je naša novinarka Karla Firšt.


11:00 – Komemoraciju možete pratiti ovdje:



10:40 – Zgrada HNK polako se puni, Bandićevi prijatelji, rodbina i brojni uglednici pristižu na komemoraciju, a građani se okupljaju pred kazalištem ispred kojega će se na videozidu prenositi komemoracija.

 

10:20 – Sutra je u Zagrebu proglašen Dan žalosti zbog smrti gradonačelnika Milana Bandića. 

10:10 – Na komemoraciji zbog epidemioloških mjera moći će biti oko 150 uzvanika. Predstavnici državnog vrha i međunarodni izaslanici zasigurno će nazočiti događaju, kao i pročelnici svih gradskih ureda, a poziv su dobili i čelnici svih 17 gradskih četvrti. Komemoraciju će uživo prenositi HRT, a moći će se gledati i na videozidu na otvorenom, pokraj HNK. 

9:40 – Milan Bandić bit će pokopan sutra u blizini Aleje velikana, uz Arkade. Sam sprovod zbog epidemioloških mjera ograničen je na 25 ljudi, no teško je očekivati, govore gradski predstavnici, da velik broj Zagrepčana ipak neće doći i oprostiti se s gradonačelnikom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?