UPOZORENJE

Uzme li se dnevno umjesto tjedno, lijek može izazvati smrt bolesnika

Patrik Macek/ PIXSELL
04.12.2019.
u 11:06

Preporuke navode da lijekove koji sadrže metotreksat trebaju propisivati samo liječnici s iskustvom u njihovoj primjeni

Zbog pogreške u doziranju lijeka s metotreksatom, namijenjenog za korištenje jednom tjedno za liječenje upalnih bolesti, zabilježene su ozbiljne zdravstvene posljedice uključujući i smrtne ishode, na što su mjerodavne agencije upozorile zdravstvene radnike.

Naime, u nekim se slučajevima metotreksat pogrešno uzimao svakodnevno i izazvao posljedice, pa su tvrtke Sandoz d.o.o., Pliva Hrvatska d.o.o., Actavis Group PTC ehf i Cipla Europe NV u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputile pismo zdravstvenim radnicima o preporukama za sprečavanje potencijalno fatalnih pogrešaka u doziranju metotreksata za liječenje upalnih bolesti.

Preporuke navode da lijekove koji sadrže metotreksat trebaju propisivati samo liječnici s iskustvom u njihovoj primjeni. Kod propisivanja i izdavanja treba dati jasne upute bolesniku ili njegovatelju o doziranju jedanput tjedno te pažljivo provjeriti kod svakog novog propisivanja/izdavanja lijeka razumije li bolesnik/njegovatelj da se lijek mora uzimati jedanput tjedno.

Nadalje, treba s bolesnikom/njegovateljem odrediti kojeg će dana u tjednu bolesnik uzimati metotreksat te upozoriti o znakovima predoziranja i uputiti ih da se odmah obrate liječničku u slučaju sumnje na predoziranje.

Inače, metotreksat odobren je u EU za dvije različite skupine indikacija, i to za liječenje raka, gdje učestalost ovisi o terapijskom protokolu koji može zahtijevati svakodnevnu primjenu metotreksata te za liječenje upalnih bolesti, uključujući reumatoidni artritis, psorijazu i Crohnovu bolest, kod kojih se primjenjuje jedanput tjedno.

– Unatoč mjerama koje su već poduzete radi sprečavanja pogrešaka u doziranju, i dalje se prijavljuju ozbiljni slučajevi katkada sa smrtnim ishodom, u kojima su bolesnici s upalnim bolestima uzimali metotreksat svakodnevno umjesto jedanput tjedno. Analizom sigurnosnih podataka na razini EU utvrđeno je da do takvih pogrešaka može doći u svim fazama procesa liječenja. Stoga će se uvesti dodatne mjere za sprečavanje pogrešaka u doziranju, uključujući istaknuta upozorenja na vanjskom i unutarnjem pakiranju te ažurirati sažetak opisa svojstava lijeka i uputa o lijeku. Za oralne formulacije izradit će se edukacijski materijali za zdravstvene radnike, a u svakom pakiranju nalazit će se i kartica za bolesnika. Uz to, tablete će biti dostupne samo u blister pakiranjima – stoji u preporukama za sprečavanje potencijalno smrtonosnih pogrešaka u doziranju metotreksata za liječenje upalnih bolesti.

Uzimanje lijeka jednom tjedno inače je neuobičajeno doziranje pa zbog toga može doći do zabune. Posljedice su trovanje i gastroenterološki problemi, no u Hrvatskoj nije bilo smrtnih ishoda zbog lijeka s ovom tvari.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije