mostar

Vandali oštetili Sabornu crkvu u Mostaru, srpska zajednica u strahu

07.12.2022.
u 18:34

Saborna crkva u Mostaru postala je meta vandala i srpska zajednica je u strahu, nakon što su pokradeni instalacijski kablovi, oštećeni zidovi i ta povijesna građevina je ostavljena bez rasvjete, rada zvona i satova koji su simbol multietničnosti toga grada.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić za Klix.ba kaže kako su nemile scene ustanovili jutros, što je izazvalo strah i paniku u srpskoj zajednici s obzirom na to da se nemile scene ponavljaju i odmah prijavili mostarskoj policiji koja je uradila uviđaj i poduzela zakonom predviđene radnje da bi rasvijetlila ovaj slučaj.

"Pljačkaši, lopovi, razbojnici, vandali, ne znam kako ih nazvati su opljačkali ovdje instalacije, kablove i oštetili zidove kroz koje su išli kablovi i razvodne kutije koje su osiguravale napajanje električnom energijom", kaže nam Kojić.

Pored materijalne vrijednosti koja je velika, ističe kako je najveća šteta u činjenici da su ti kablovi vodili do osvjetljavanja crkve koja je prije mjesec dana priključena na gradsku rasvjetu i da joj je onemogućeno da svijetli u svome punom sjaju.

"Ti kablovi su vodili i do zvonika crkve i pokretali zvona, kao i do tri sata koja su simbol ove Saborne crve jer su donacija tri prijatelja koja su po vjeroispovijesti katolik, pravoslavac i musliman. Sad ti satovi ne rade, crkva ne zvoni i ne može više svijetliti, a to je ono što nas zabrinjava više nego maternalna šteta koja je pričinjena", rekao je Kojić za Klix.ba.

Tvrdi da su od jutros svi razoreni zatečenim prizorom koji su našli i da je zavladao strah u srpskoj zajednici.

 

"Pitamo se kakva je ovo poruka. Ovo nije prvi put, ali je najsnažniji udar. Bilo ih je više do sada, ali nismo željeli izlaziti u javnost s tim pljačkama računajući i da je to djelo lopova i pojedinaca kojih ima posvuda i da to nije ciljani udar na srpsku zajednicu. Ali, nakon ovog jutros što se dogodilo, stvarno ne znamo kako više to sve doživjeti", kazao je za Klix portal vidno uznemiren starješina Saborne crkve u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?