zlatna dolina

VAREŠ Uz rudnik olova, cinka i barita iskapat će se krom vrijedan stotine milijuna eura

09.07.2020.
u 12:21

Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske, rekao je da je BiH izuzetno bogata rudama i mineralima, a njegove riječi posljednjih se godina potvrđuju, piše Večernji list BiH.

Razna istraživanja inozemnih tvrtki sve češće govore o bogatstvu u utrobi naše zemlje. Najviše medijskog zanimanja priviklo je istraživanje tvrtke Eastern Mining, koja u dvije godine planira otvoriti rudnik olova, cinka i barita na području Vareša. Međutim, kako sada stvari stoje, to nije jedini rudnik koji će u kratkom vremenu biti otvoren na području ove općine.

Ministarstvo gospodarstva Zeničko-dobojske županije raspisalo je javni poziv za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine kroma na području Duboštica - Tribija, općina Vareš. Istražno-eksploatacijsko područje Duboštica - Tribija čini jedno područje površine oko 1063 ha. Kako se navodi u pozivu, koncesionaru se pruža mogućnost realizirati projekt zasnovan na predmetu koncesije, i to istraživanje i eksploatacija mineralne sirovine kroma na navedenoj lokaciji te se tako omogućava značajna realizacija proizvodnje za ekonomski i gospodarski razvoj Zeničko-dobojske županije i Bosne i Hercegovine. Pravo sudjelovanja na javnom pozivu imaju domaće i strane pravne osobe koje su registrirale tvrtku u Bosni i Hercegovini i imaju registriranu djelatnost iz područja građevinarstva i/ili rudarstva. Vrijeme koncesije je 30 godina, ali je koncesionar dužan početi s istraživanjima u roku od jedne godine od dana potpisivanja ugovora o koncesiji.

Krajnji rok za podnošenje ponuda je 7. kolovoza 2020. godine. Krom je kemijski element šeste skupine periodnoga sustava elemenata, vrlo tvrd, srebrnobijeli metal plavkasta odsjaja koji se može polirati (uglačati) do visokoga sjaja. Nema mirisa ni okusa, a podatan je za kovanje. U dodiru s kisikom, zrakom ili vodenom parom prevlači se vrlo tankim slojem oksida otpornim na koroziju. Nije topljiv u dušičnoj kiselini i zlatotopci, sporo se otapa u hladnoj klorovodičnoj i sumpornoj kiselini, a u vrućima puno brže. Na povišenim temperaturama reagira s mnogim nemetalima. Daje zelenu boju smaragdu, a crvenu rubinu. Nije otrovan, ali su otrovni njegovi spojevi, posebice kromna kiselina i alkalijski dikromati.

Najčešće se dobiva iz kromita (FeCr2O4), tehničke čistoće aluminotermijskim i silikotermijskim postupkom, a visoke čistoće elektrolitskim postupkom. Oko dvije petine svjetskih zaliha kroma nalaze se u Južnoj Africi, a značajni proizvođači su i Kazahstan, Indija, Rusija i Turska. Oko 15 milijuna tona kromove rude proizvedeno je u 2000. godini. Rudnik dijamanata Udačnaja u ruskoj republici Jakutska proizvodi uzorke elementarnog kroma. Spojevi kroma imaju široku primjenu u metalurgiji i kemijskoj industriji. Inače, o bogatom nalazištu kroma u sjevernoj Bosni i Hercegovini pisalo se 2011. godine, kada je britanska kompanija Easter Mining objavila kako je pronašla veliko nalazište vrijedno nekoliko stotina milijuna eura.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?