Provedeno istraživanje

Važna vijest za "tlakaše": Lijekovi za visok tlak ne povećavaju rizik od Covida-19

02.05.2020.
u 15:06

Zaključci istraživanja trebali bi umiriti milijune ljudi diljem svijeta koji redovito konzumiraju lijekove za povišeni krvni tlak.

Predmet istraživanja su bile dvije skupine lijekova koje također koriste i dijabetičari, lijekovima čiji naziv općenito završava na 'pril' - kao što su lisinopril, i istali lijekovi poput valsartana i losartana.

U štetnost tih lijekova, vezano uz Covid-19, rodila se sumnja nakon studija na životinjama koje su pokazale da postoji rizik da molekule u tijelu povećaju količinu proteina ACE2 koji kod čovjeka služe kao ulazna vrata za novi koronavirus.

Znanstvenici su pokušali naći eventualnu korelaciju između uzimanja lijekova za krvni tlak i zaraze koronavirisom, ali na temelju liječničkih kartona na tisuće pacijenata nisu uočili nikakvu povezanost.

"Nismo pronašli nikakvu razliku između onih koji koriste te lijekove i ostalih ljudi", kazao je Harmony Reynolds s medicinskog fakulteta u New Yorku koji je proveo istraživanje na 12.000 osoba, prenosi Hina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije