SNžažan udar na potrošače pokušava se zaustaviti

Važne investicije u BiH na čekanju, ljudi u strahu, kredite podižu za preživljavanje

15.04.2021.
u 21:30

Oglasa, akcija na kredite, pogodnosti... kao da nikad nije bilo više, a nikad manje zanimanja za kreditima, komentira se proteklih tjedana i mjeseci u BiH, gdje se, kao i u cijelom svijetu, čeka rasplet s pandemijom koja je od zdravstvene postala sveopća kriza. U građane su se uvukli strah i neizvjesnost pa iako se uvijek ima u nešto investirati, tko god je mogao staviti sve na čekanje od početka pandemije, to je i učinio, piše Večernji list BiH.

Gospodarstvo i banke

Za one koji imaju kredite, a ostali su bez posla u ovoj krizi ili su im smanjene plaće, Agencija za bankarstvo BiH produljila je mogućnost podnošenja zahtjeva za moratorij na otplatu kredita do 30. lipnja ove godine, a ravnatelj ove Agencije Jasmin Mahmuzić i sam je potvrdio kako mjere mogu trajati i do 31. prosinca ove godine kako bi se donekle olakšalo najteže pogođenima pandemijom. Kazao je i da je negativni utjecaj pandemije značajan i trajan.

- Ipak, bankarski sektor je stabilan, zadovoljavajuće kapitaliziran i likvidan. Pandemija je usporila povoljne trendove iz ranijih godina i značajno je umanjila profitabilnost. Napominjemo kako je sada važno održati aktivno tržište i podržati gospodarstvo u razdoblju oporavka. To je osnovni preduvjet za dugoročnu održivost i stabilnost - kazao je, između ostalog, Mahmuzić. Ukupna dobit banaka u FBiH lani je bila manja za 38,1 posto ili za 104,33 milijuna maraka nego 2019. godine. I predsjednik Udruge banaka Berislav Kutle nedavno je istaknuo da je potražnja za kreditima u BiH na jako niskoj razini zbog straha od budućnosti. I ne vlada samo u BiH konfuzija zbog ove situacije nego i u ostatku regije te i drugim, puno razvijenijim zemljama. U njihovim izvješćima ističe se da je lani došlo do pooštravanja uvjeta kreditiranja, kao i da će se to događati i ubuduće jer se u ovoj krizi vidjelo da posao nije, ma koliko sa strane djelovao moćno, pošteđen jedne od najvećih kriza u povijesti čovječanstva. A oni koji žele riskirati, kredite uglavnom uzimaju za rješavanje stambenog pitanja. I neki se već posipaju pepelom, poput Večernjakova sugovornika Marija koji sa strepnjom gleda prema budućnosti i tome što će se događati.

Povećanje cijena

- Kad smo supruga i ja početkom godine odlučili podignuti kredit koji je bio po povoljnoj kamati, planirali smo izgraditi kuću i ostaviti nešto sa strane. Međutim, sad sam svjestan da ćemo još neko vrijeme ostati podstanari jer kuću nećemo moći izgraditi od podignutog kredita. Došlo je do potresa na tržištu, materijal je poskupio i ono što sam planirao za 70 tisuća maraka, izašlo bi me oko 100 tisuća KM, tako da ću čekati da se cijena željeza, betona i drugih materijala vrati u neke normalne okvire, a novac će se pomalo trošiti na preživljavanje u ovoj krizi jer su cijene hrane sve više. Prije pandemije, osim kuće, planirali smo i promijeniti auto. Međutim, sada od toga nema ništa. I dosta poznanika je u sličnoj situaciji - ispričao nam je sugovornik.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?