Goran Salihović od jučer ne vodi Tužiteljstvo BiH

Već se priprema teren za izbor novog glavnog tužitelja

30.09.2016.
u 08:00

Goran Salihović od jučer ne obnaša dužnost glavnog državnog tužitelja, a bez obzira što stegovni postupak još traje, jasno je kako su male šanse da se on vrati na ovu poziciju. Očito je kako je Salihović izgubio potporu političkog Sarajeva i ključnih međunarodnih aktera koji su i kumovali njegovom izboru za glavnog tužitelja, piše Večernji list BiH.

Afere i informacije

Mnogima je i tada bilo sporno da se na najvažniju tužiteljsku funkciju u zemlji imenuje osoba bez dana tužiteljskog iskustva i bez ijedne napisane optužnice. Ipak, zanimljivo je i indikativno da Salihovićevu tužiteljsku funkciju nisu zapečatili mnogi pokazatelji o neradu Tužiteljstva BiH, već afere čiji su detalji na nepoznat način procurili u medije.

Da je imao nagovještaj što mu se sprema, Salihović je pokazao kada se nedavno nije prijavio na raspisani natječaj za predsjednika Suda BiH. On je dugo vremena slovio za glavnog kandidata, a i sam nije krio da ima takve ambicije. Međutim, niz afera koje su se pojavile u javnosti, a u kojima se izravno i on spominje, umanjio mu je šanse, da bi proteklog tjedna, vjerojatno dobivši informacije o suspenziji koja mu se sprema, Salihović i službeno priopćio da se neće kandidirati za čelnu poziciju u državnom Sudu.

Sad bi se mogao čak suočiti i s kaznenom prijavom, a možda i procesuiranjem, poglavito ako se i kroz disciplinski postupak potvrdi ono što mu se stavlja na teret. Salihović najavljuje žalbu na odluku prvostupanjskog prizivnog povjerenstva pri Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, ali malo je vjerojatno da će njegov priziv biti prihvaćen. Već se spekulira o tome tko bi mogao naslijediti Salihovića na mjestu glavnog državnog tužitelja. Sigurno je da se neće dugo čekati nakon okončanja stegovnog postupka da se pokrene procedura izbora novog čelnika Tužiteljstva BiH.

Ambicije Gordane Tadić

Nepoznato je kakve su ambicije aktualne vršiteljice dužnosti glavnog tužitelja Gordane Tadić, ali nema dvojbe da će ova pozicija privući veći broj kandidata, pa i iz samog Tužiteljstva BiH. Tko god došao na čelo Tužiteljstva BiH, kao i na mjesto predsjednika Suda BiH, morat će uložiti mnogo truda, energije i hrabrosti kako bi ovu instituciju potpuno oslobodio utjecaja politike.

Problem cjelokupnog bh. pravosuđa je što se svojim radom, pa i nakon formalno provedene reforme, višestruko kompromitiralo i što je povjerenje u pravosudne institucije na vrlo niskoj razini. Nažalost, ni Goran Salihović u svom dosadašnjem mandatu nije doprinio da se takva slika promijeni. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije