porezna uprava

Veća naplata poreza na dobit, manje doprinosa u zdravstvu u RS

novac
13.01.2017.
u 16:07

Na račun javnih prihoda Republike Srpske u prošloj godini su uplaćene dvije milijarde i 164 milijuna KM, te dodatnih 11,7 milijuna KM po osnovu doprinosa za Fond solidarnosti. Iz entitetske Porezne uprave su precizirali da je naplaćeno 434 milijuna KM po osnovu izravnih poreza u 2016. godini, javlja Fena. 

Najveći rast u postotcima naplaćenih izravnih poreza ostvaren je po osnovu poreza na dobit, koji je prikupljen u iznosu od 181,4 milijuna KM, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine više za 36,4 milijuna KM, odnosno više za 25 posto.

Po osnovu poreza na dohodak naplaćeno je 216,1 milijun KM, što je za četiri posto manje ili za osam milijuna KM manje u odnosu na 2015. godinu.

Niža naplata poreza na dohodak rezultat je izmjene Zakona o porezu na dohodak od rujna 2015. kojim je ukinut porez na dividendu, navode iz Porezne uprave RS-a.

Porez na upotrebu, držanje i nošenje dobara naplaćen je u iznosu od 13,9 milijuna KM, a zbog izmjene zakona došlo je manje naplate ove vrste prihoda u odnosu na 2015. godinu i to za 19 posto, odnosno za 3,2 milijuna.

Naplata prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti iznosi 22,8 milijuna KM, što je u odnosu na prošlu godinu manja za jedan posto.

Prikupljeni prihodi fondova socijalnog osiguranja u 2016. godine iznose ukupno milijardu i 376 milijuna KM.

Iz Porezne uprave RS-a dodaju da je povećana naplata zabilježena kod doprinosa za MIO (naplaćeno 757,2 milijuna KM, što je 3,8 milijuna KM više u odnosu na 2015. godinu), te za dječiju zaštitu (naplaćeno 56,9 milijuna KM ili za oko 420 tisuća KM više nego u 2015. godini).

Manja naplata doprinosa je ostvarena kod doprinosa za zdravstveno osiguranje, gdje je prikupljeno 518,9 milijuna KM, a koji su u odnosu na isto razdoblje 2015. godine naplaćeni manje za 16 milijuna KM.

Također, manja naplata je zabilježena kod zaostalih obveza po osnovu neizravnih poreza - u usporedbi s prethodnom godinom naplaćeno je 28,8 milijuna KM manje. Navedena razlika se odnosi na uplatu „Rafinerije nafte Brod“ a.d. po osnovu unaprijed plaćenih rata reprograma u 2015. godini.

Inspektori Porez ne uprave RS-a su u izvršenim kontrolama, pored prijavljenih, a neplaćenih obveza, dodatno utvrdili iznos od 37 milijuna KM neprijavljenih obveza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?