još veći nadzor

Veće kazne zbog neizdavanja fiskalnih računa, morat će ih izdavati i oni koji prodaju online

17.09.2020.
u 21:14

Osim što planira povećati iznose kazni, federalna Vlada donijela je odluku po kojoj će preko fiskalnih uređaja (fiskalnih blagajni) u budućnosti biti evidentiran promet na koji se ispostavljaju PDV fakture (plaćanje i oslobađanja), pri čemu je uspostavljena izravna veza ovog sa Zakonom o PDV-u. U nedavnoj odluci Vlade FBiH, koja je prošla nezapaženo zbog koronavirusa, stoji da je, kako ističu, “kaznena politika uređena da preventivno djeluje na sve sudionike u postupku fiskalizacije”, piše Večernji list BiH

Što se sve mijenja

No, u proteklom razdoblju, poručuju iz Vlade FBiH, pokazalo se da novčane kazne nisu dovoljno visoke. Stoga su iznosi prekršajnih novčanih kazni povećani sukladno Zakonu o prekršajima FBiH. Novi sustavi fiskalnih uređaja bit će još napredniji kad je u pitanju naplata. Nova softverska i hardverska rješenja fiskalizacije osigurat će dostavu podataka o plaćenom porezu u realnom vremenu svih pokazatelja, koji će biti dostupni odmah, a najdulje u roku od pet minuta na serveru Porezne uprave, a ostat će sačuvani na memoriji uređaja i uvijek dostupni kontrolnim institucijama. Novi sustav riješit će i pitanje evidentiranja prometa, kako stoji u zaključku Vlade FBiH, “i za one gospodarske subjekte i male poduzetnike koji imaju specifičan način prodaje dobara, kao što je prodaja na daljinu preko interneta (online). Ovaj način prodaje nije prepoznat u važećoj regulativi, što ostavlja prostor za malverzacije i prikrivanje prometa, kao i ostavljanje kupca nezaštićenim”. Uz izmjene i dopune Zakona, Vlada je razmatrala informaciju o trenutačnom stanju fiskalizacije, očekivanjima i prednostima unaprjeđenja ovog sustava.

Više uređaja

U 2010., kao prvoj godini primjene ovog sustava u FBiH, bila su u funkciji 34 fiskalizirana sustava. Već sljedeće godine taj broj se popeo na 13.545 da bi ih, prema pokazateljima, do 14. svibnja 2020. godine bilo 83.547.

Predložena su nova i zakonska rješenja mehanizma nadzora nad proizvođačima ili zastupnicima fiskalnih uređaja i serviserima. Uvedena je obveza dostavljanja jamstva od 300.000 KM kao preventivnog mehanizma kontrole proizvođača ili zastupnika fiskalnih sustava u slučajevima kad ne ispunjavaju zakonske obveze, a koja će biti korištena za odštetu obveznika fiskalizacije koji su pretrpjeli štetu.

Spomenimo da je Vlada FBiH prihvatila prijedlog poslodavaca po kojem se izbacuju fiskalne blagajne iz veleprodaje. U pismu koje su uputili federalnoj Vladi, poslodavci su istaknuli kako su takvim rješenjima izloženi povećanim troškovima kroz nabavu i održavanje fiskalnih uređaja, tehničkih pregleda, troškova administracije i slično. Dodatne troškove nameće i obveza da se, osim izdavanja fiskalnog računa, kupcu mora izdati i obični račun, što znači dvostruko printanje i dvostruki posao. Treba uzeti u obzir i činjenicu da velike tvrtke imaju i po pet fiskalnih uređaja za koje su ogromni troškovi održavanja, tehničkih pregleda, nabave dijelova i dr. Slučajevi iz prakse pokazuju da često fiskalni uređaji nisu u funkciji, a u slučaju nepostojanja barem jednog ispravnog fiskalnog uređaja na prodajnom mjestu, obveznik je dužan klijentu izdati fiskalni račun pisan rukom u dva primjerka, što znači dodatno gubljenje vremena i novo opterećenje za obveznika.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije