orašje

Na Večeri Hercegovine u Posavini oko 800 uzvanika

Foto: Vecernji.ba
1/6
02.09.2017.
u 08:08

Na 5. Večeri Hercegovine u Posavini, održanoj u neuobičajenom ambijentu ŠRC Bazeni u Orašju, pod svodom zvijezda i uz tihi šum vode, oko 800 uglednih i uspješnih gospodarstvenika, poduzetnika, osoba iz javnog, političkog, kulturnog, vjerskog i akademskog života Hercegovine i Posavine, ali i cijele BiH, pa i Lijepe naše, zajednički su dijelili prijateljstvo i kako su istaknuli, uz isti cilj i želje za stvaranjem boljih uvjeta za buduća pokoljenja, piše Radioorasje.com.  

Svojom nazočnošću veliku važnost ovom događaju dali su najviši uzvanici, predstavnici hrvatskog naroda u državnim institucijama i nositelji izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH, od dr. Dragana Čovića predsjedavajućeg predsjedništva BiH, zatim Borjane Krišto, Bariše Čolaka, Marine Pendeš, Josipa Grubeše, Marinka Čavare, brojnih ministara, zastupnika, veleposlanika, konzula, načelnika općina i brojnih drugih za čije bi isticanje trebalo dosta novinskih stupaca.

Himnom hrvatskog naroda započela je još jedna priča posavsko-hercegovačkog zajedništva, koja je svih ovih godina redovito protkana kulturnim sadržajima i zvucima gusala, violine i šargije. Glazbenu dobrodošlicu na peti susret, na hercegovački način okupljenima su poželjeli članovi  HKUD-a Linđo iz Neuma uz zdravicu, Linđu, Bećarac i splet pjesama i plesova neumskog kraja. Domaćini članovi HKUD-a Mladost Domaljevac u prekrasnim nošnjama posavskog kraja, uzvratili na posavski način, pjesmom uz šargiju i violinu, te izvedbom spleta kola iz Posavine.

Manifestaciju je prigodnim riječima otvorio Marijan Klaić predsjednik Vlade ŽP i zahvalio trojici premijera na zajedničkoj organizaciji, a svim gostima poželio lijep provod.  -Po peti put nalazimo se zajedno jug i sjever, hercegovci i posavci i svi Hrvati unutar BiH da se družimo u opuštenoj atmosferi, razmjenjujemo iskustva i tražimo bolja rješenja za suradnju i jedinstvo hrvatskog naroda u BiH. Nadam se da će ovo iznenađenje u kojem se održava večer druženja biti pozitivno i ugodnije od dosadašnjih kad smo se družili u dvoranama. Uz srdačan pozdrav svim visokim dužnosnicima i dragim gostima iz BiH i RH, posebno pozdravljam nama uvijek dragog i velikog prijatelja Posavine, predsjedatelja predsjedništva BiH, predsjednika HDZ BiH i predsjednika HNS-a, gospodina dr. Dragana Čovića. Ovom prilikom želim se posebno zahvaliti direktoru i glavnom uredniku Večernjeg lista BiH gospodinu Jozi Pavkoviću zato što se na svim stolicama nalazi Večernjak s posebnim prilogom „Posavska panorama“. Ne bih puno pričao o Posavini, jer u toj Posavskoj panorami je sve rečeno. Ovaj materijal ostat će nam trajno u našoj arhivi i u sjećanju i još jednom velika mu hvala, istaknuo je Marijan Klaić i pozvao sve prisutne da dođu na svečano otvaranje 22.Dana hrvatskog filma u Orašju, manifestaciju regionalnog karaktera.

Dr. Nevenko Herceg kao federalni ministar okoliša i turizma, dokazao se kao istinski  prijatelj Posavine, a ovaj put na funkciji predsjednika Vlade HNŽ našao se u ulozi sudomaćina i iskazao dobrodošlicu svima koji su svojom nazočnošću potvrdili dokazano prijateljstvo i veze sjevera i juga, Posavine i Hercegovine. -Naše tradicionalno prijateljstvo izvire iz činjenice da smo dio jednog nacionalnog bića i graditelji novih veza za našu zajedničku budućnost. Ovo je prigoda zahvaliti svima koji su prije pet godina inicirali, prepoznali i organizirali prekrasno druženje prijatelja sa sjevera i juga BiH i prepoznali onu biblijsku koja kaže da nas mudrost uči da je u životu najdragocjenije bogatstvo imati uza sebe prijatelja. Dragi prijatelji večeras smo u Posavinu donijeli dio onoga što Hercegovina nudi u gastronomskom, kulturnom i tradicijskom pogledu. Želja nam je da u ugodnom druženju ujedinimo naše različitosti ravne Posavine i krševite Hercegovine koje su obje jednako ponosne i spremne graditi i stvarati uvjete za opstanak naših pokoljenja. Treba nam puno više ovakvih druženja i dogovora kako bi realizirali  i ostvarili nove projekte i poslove, poželio je dr. Herceg.

Predsjednik Vlade ZHŽ Zdenko Ćosić na početku se prisjetio prvog druženja u Mostaru, te jednog motiva za organiziranje Večeri Posavine u Hercegovini. –Nekako u to vrijeme pokrenuta je jedna naivna politička kampanja o unutarhrvatskom jedinstvu u BiH koja se temeljila upravo na geografskim podjelama. Bila je to kampanja na kojoj su neki pojedinci ili skupine htjeli politički profitirati. Odmah smo pokazali koliko je to besmisleno i da mi nismo nekakva skupina koja nije svjesna svojih nacionalnih, identitetskih i zajedničkih vrijednosti. Evo kroz ovih pet godina više nemamo potrebe nikome ništa pokazivati, nego to jedinstvo na ovakav način družeći se ugodno manifestirati. Druženje je Večeri učinilo tradicionalnim i nadam se da će još dugo trajati, poželio je Ćosić.

U ime suorganizatora manifestacije, Vlade HBŽ, prisutne je pozdravio predsjednik Vlade Ivan Jozić koji se po prvi put našao u toj ulozi. –Drago mi je što na jednom mjestu mogu vidjeti najviše dužnosnike javnog i političkog života u BiH kao i susjedne RH. Ovakve večeri pokazuju naše zajedništvo i jedinstvo, te smatram da se ovaj oblik druženja treba organizirati i u mojoj županiji kako bi i dalje nastavili razvijati naše kulturno i tradicijsko naslijeđe, razmjenjivati poslovne kontakte i ostvarivati gospodarsku suradnju,poručio je Ivan Jozić.

Uz prezentaciju bogatstva posavske i hercegovačke kuhinje, po tradiciji tijekom večeri su razmijenjeni prigodni darovi među kojim su dominirali plodovi krša i ravnice. Zahvalivši se na darovima, uz želju da ova manifestacija još dugo poživi, Mijo Marić ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i predsjednik Udruge bosanskih hrvata Prsten je poručio,- Nama je obveza okupljati i udruživati Hrvate, a pored udruživanja sjevera i juga namjera nam je ovdje pridružiti i Središnju Bosnu.

Dr. Nevenko Herceg je tijekom darivanja kratko naglasio,-Iza nas je godina niskih temperatura i mraza, godina visokih temperatura i suše, ali izgleda da su na jugu naše sorte vinove loze, voća i povrća otporne kao što su i hercegovci bili i jesu otporni na puno toga.

Među obilnim prigodnim darovima predsjednika Vlade ŽP Marijana Klaića bile su umjetničke slike, plod ruku akademskih slikara iz Slavonije rađenih na likovnoj koloniji uz rijeku Savu. Zatim su u pletenim korpama, izrađenih rukama vrijednih posavaca bili sučni i ukusni plodovi ravnice, kulen, med, vino i rakija, a u trećem dijelu poklona premijer Klaić je kolegama darivao mini skulpture Posavske žene na biciklu u narodnoj nošnji.

Među desetinama uglednih gostiju koji su uveličali manifestaciju bio je i Marinko Čavara predsjednik FBiH koji je naglasio svoje uvjerenje da će ovo biti inspiracija i poticaj svima da još bolje surađuju i da stvaraju potrebne prijateljske odnose. -Dvije krajnje točke, Posavina i Hercegovina spajaju sve Hrvate u BiH u vremenima kad nam je zajedništvo najpotrebnije da se odupremo svim turbulencijama u političkom svijetu, a koje se odražavaju i na BiH. U vremenu smo koje pokazuje izrazite težnje ka negiranju pozicije hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda koji može birati svoje predstavnike, kazao je predsjednik Čavara.

Govoreći iz perspektive mladih,  Mario Mikulić predsjednik Mladeži HDZ BiH Mario Mikulić  kazao je da  skup u Orašju šalje poruku zajedništva Hercegovine i Posavine, a povezanost mladih iz ove dvije regije jako je važna za budućnost i ostanak mladih i suživot koji trebaju graditi u BiH. -Brojka od blizu 800 ljudi u pozitivnoj i opuštenoj atmosferi je snažna poruka okupljanja hrvatskog naroda u BiH, ali i otvorenost prema našim susjedima u RH. Čast mi ja da ću biti prisutan na otvorenju Dana hrvatskog filma i to je još jedna u nizu pozitivnih poruka iz Posavine koje promoviraju pozitivnu sliku posavskog podneblja, naglasio je Mikulić.

Predsjednik glavnog vijeća HNS BiH i zastupnik u Hrvatskom Saboru dr. Božo Ljubić koji je istaknuo da  ovakvo druženje pokazuje i potvrđuje zajedništvo Hrvata u čitavoj BiH i na najbolji mogući način pobija one pokušaje da se unesu podjele u hrvatski korpus u BiH. -S druge strane, ovaj susret šalje poruku da Hrvati cijelu BiH drže svojom svuda jednako i ovi sa sjevera i juga, zapada i istoka. Mislim da je ovo ohrabrenje za sve nas da ćemo u periodu koji je pred nama, spriječiti daljnje iseljavanje mladih ljudi. Sva dosadašnja druženja imala su svoj sadržaj i svoju draž, a večerašnje koje se održava pod vedrim nebom, zapravo daje ljepši ugođaj i simbolizira našu otvorenost, naglasio je dr.Božo Ljubić.

U nastavku večeri, uz raznovrsnu ponudu kuhinje iz koje je dopirao naglašeni miris ukusno pripremljenog domaćeg čobanca, gosti su kušali raznolikost i bogatstvo hercegovačkih vina, a svi skupa su uživali u plesu i glazbenim notama širokobriješkog sastava Brig.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?