U ponedjeljak objavljujemo imena svih kandidacijskih listi i kandidata za lokalne izbore

“Večernjak” 22. kolovoza donosi popis oko 30.500 kandidata koji se natječu na izborima

CIK BiH počeo ovjeru kandidata i kandidatskih listi
19.08.2016.
u 07:00

Večernji list će u ponedjeljak 22. kolovoza objaviti sve kandidacijske liste i kandidate za lokalne izbore koji će se u Bosni i Hercegovini održati 2. listopada ove godine.

Čitatelji će imati prigodu upoznati se s imenima oko 30.500 kandidata koliko ih se natječe za pozicije gradonačelnika i načelnika, odnosno članove općinskih i gradskih vijeća. SIP-u je bilo podneseno 2280 kandidacijskih listi s ukupno 30.758 kandidata. Međutim, detaljnom provjerom utvrđeno je da je valjanih 2105 kandidacijskih listi s ukupno 22.889 kandidata i toliko ih je SIP u prvi mah i ovjerio. Za 175 kandidacijskih listi na kojima se nalazilo 7869 kandidata provjerom je utvrđeno da sadrže nedostatke i SIP je političkim subjektima ostavio zakonski rok do kojeg su trebali otkloniti te nedostatke. Većina je to i uradila pa je konačan broj kandidata ipak uvećan, a konačan popis s imenima “Večernjakovi” čitatelji moći će pročitati u ponedjeljak.

Inače, broj političkih subjekata koji će sudjelovati na izborima nikada nije bio veći. U usporedbi s prethodnim izborima, broj stranaka je skočio s približno 80, koliko je u prosjeku bilo registrirano na lokalnim izborima, na 107 na ovogodišnjim izborima.

Broj neovisnih kandidata porastao je čak i više – s prosječnih 225 u prethodna tri izborna ciklusa, na oko 300.

Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisalo je izbore 4. svibnja 2016. godine za sve općine i gradove, osim za Grad Mostar. Još uvijek je upitno hoće li Mostar, koji od 2008. nije imao lokalne izbore, ove godine konačno dobiti priliku birati lokalnu vlast kao i ostatak države. Izvjesno je da među ovjerenim kandidacijskim listama koje će biti objavljene u ponedjeljak nema listi i kandidata za gradonačelnika i Gradsko vijeće Grada Mostara. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije